Az Aktuality.sk szlovák hírportál utánajárt, mely cégek jártak jól a Peter Plavčan által megpályáztatott és szétosztott kutatás-fejlesztésre szánt uniós forrásokból. Mint kiderült, Most-Hídhoz közeli cég is kapott a 287 milliós keretösszegből.

 

Az Aktuality.sk 55 darab nyilvánosságra hozott szerződést tanulmányozott át. A legnagyobb szeletet az uniós tortából egy Smerhez közeli vállalat kapta, a Preem a.s., amelyről a sajtó úgy tudja, hogy az egykori közlekedésügyi miniszter, Ján Počiatek nevéhez fűződik. Összesen 6,39 millió eurót kapott a kutatási-fejlesztési csomagból.

 

A dunaszerdahelyi HT vállalat szintén jelentős összeggel gyarapodott az oktatásügyi tárca jóvoltából. A HT ügyvezetője a padányi Horsicza Tibor, aki a falu képviselője és egyben a Most-Híd párt tagja. A cég a megújuló energiaforrások területén végzett kutatásokra kapott támogatást, mintegy 5 millió eurót, amivel közösen a Zsolnai Műszaki Egyetemmel kellett volna osztoznia.

 

 hirdetes_810x300  

Horsicza Tibor egyelőre nem nyilatkozott a sajtónak.

 

Egy személyben bíráló, közvetítő és kedvezményezett

 

Az ügy érdekessége, hogy (mint fentebb utaltunk rá), az uniós kutatás-fejlesztési pénzek osztásánál az oktatási tárca az első körben még ügyelt arra, hogy csak azokat a projekteket támogassa, amelyeknél partnerként szerepel valamelyik felsőoktatási intézmény vagy kutatóintézet. Így a pénzek zömét valójában nem a cégek, hanem az egyetemek kapták.

 

Ám itt is vannak érdekes elemek. A második legnagyobb támogatást a Hegesztői Kutatóintézet könyvelhette el (11,89 millió eurót), amelynek igazgatója, Peter Klamo egyúttal a pályázatok egyik elbírálója is volt. És ha az összeférhetetlenség nem lenne elég, Klamot azzal vádolták, hogy 20 százalékos „províziót” kért egyes cégektől a „pályázat sikere érdekében”. A vádakat természetesen elutasította.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!