Az AKO augusztusi felmérése (ami egy napon jelent a Polis ügynökségével) szerint a Most-Híd 7,5 százalékon áll, az MKP pedig 3,9 százalékkal kívül rekedne a parlamentből. Ez az AKO mércéjével mérve a magyar párt számára egyébként erősödést jelent az előző havi 3,1 százalékhoz képest, a Most-Hídé pedig mérsékelt csökkenést (júliusban 7,6 százalékra mérték).

 

A választásokat az AKO szerint is a Smer nyerné meg 25 százalékkal. A második helyen az SaS jutna a parlamentbe 18,1 százalékkal. Harmadikként (a Polis eredményeihez hasonlóan) az ĽSNS debütálna 11 százalékkal. Az SNS-t még a Sme Rodina is megelőzné a maga 9,4 százalékával. A szlovák nemzetiek 9,1 százalékos népszerűségükkel csak ötödikként kerülnének be törvényhozásba.

 

Az OĽaNO 8,9 százalékot tudhatna magáénak. A Most-Híd 7,5 százalékon tartja magát, ám ez a legtöbb felméréssel (még a Focuséval is, ahol legutóbb 6,2 százalékot kaptak) összehasonlítva elég optimista. Az AKO 6 százalékkal parlamentbe mérte a KDH-t is.

 

 hirdetes_300x300  

A Magyar Közösség Pártja ezen felmérés szerint 3,9 százalékkal kívül rekedne a parlamentből, bár az AKO rendszerint gyengébbnek méri a magyar párt népszerűségét a többi ügynökséghez képest.

 

A Sieť továbbra sem mérhető releváns politikai tényezőnek, mindössze 0,5 százalékot kapott.

 

 

 

Sulíknak nem kellene Danko a kormányalakításhoz

 

A mandátumok leosztása elég érdekesen alakulna az AKO szerint.  A jelenlegi kormánykoalíciónak csak 66 képviselői helye lenne. Egy ellenzéki jobboldali koalíciónak (SaS, OĽaNO, Sme rodina, KDH) viszont 67, vagyis a Most-Híd 12 mandátumával elvileg képes lenne megszerezni a parlamenti többséget (a vegyespárttal együtt 78 képviselőjük volna). Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a Most-Híd népszerűsége valóban 7 százalék feletti legyen.

 

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!