A koalíciós válság egyelőre nem zárult le, legalábbis nem egyértelműen. A kormánypártok pénteki találkozója utáni sajtótájékoztató látszólag kedélyes volt, Danko és Fico sokat mosolyogtak, majd az újságírók kérdésére, miszerint még mindig Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter leváltását követeli-e, az SNS elnöke kitérő választ adott:

 

„Észrevettem, hogy mindig szenzációt és konfliktust keresnek. De elnézést, én nem ehhez szoktam”

 

Néhány órával később a SITA hírügynökség a kormánypártokhoz közeli forrásra hivatkozva közölte, Danko elég kemény követeléseket támasztott a Smer felé, köztük Ján Richter visszahívását is.

 

Bugár: Ami nem új ügy, azzal nem foglalkozunk

 hirdetes_400x285  

 

Richter fejét az ellenzék – és most már az SNS is – a galántai Čistý deň reszocializációs intézet körüli botrány miatt követeli, ahol kiskorú és fiatalkorú lányokat erőszakoltak meg. A rendőrség a média és az ellenzék által közölt információk hatására indított nyomozást – újra, mivel 2015-ben számos eljárási hibát vétve félretették az ügyet.

 

Ján Richter a még tavaly kirobbant botrány során végig az intézet mellett állt ki, mondván, hogy a rendőrség nem talált semmit, ezért nem fogja visszavonni annak működési engedélyét. Az akkreditációs bizottság erről szóló határozatát végül most, augusztusban a Főügyészség semmisnek nyilvánította, a rendőrség pedig büntetőeljárást indított az intézet egyik alkalmazottja ellen, így Richternek nem maradt más választása, mint az akkreditáció megvonása.

 

Látszólag minden oké, de ebben a kormányválságban semmi sem az, aminek látszik. Fotó: Sme.sk

 

Közben azonban az is kiderült, hogy a Čistý deň vezetői remek összeköttetésekkel rendelkeznek a Smer és a Kormányhivatal irányába, és többszázezer eurós támogatásokat kaptak megyei és állami szinten egyaránt.

 

Maga Bugár Béla, a Most-Híd elnöke nemrég az Új Szónak adott interjújában még azt mondta, hogy pártja nem foglalkozik a a Čistý deň-nyel, mert „az nem új ügy”, nem az ő kormányzásuk idején történt. Hasonlóan vélekedik a Bašternák-ügyről is. Ezek szerint a vegyespárt elnökét látszólag különösebben nem zavarja, milyen visszaéléseket követnek el egy elvileg segítőszándékú intézményben tizenéves lányok kárára…

 

Jön a 2011-es forgatókönyv

 

Visszatérve a kormányválsághoz, sajtóértesülések szerint Danko pénteken azt mondta Ficonak, amennyiben nem hívja vissza Richtert, az SNS támogatni fogja a munkaügyi miniszter leváltását indítványozó ellenzéki javaslatot. Fico válasza elég egyértelmű volt: ebben az esetben a Richterről szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással köti össze.

 

Bugár a sajtónak nyilatkozva a vitát nem tagadta, csak kitért a válaszadás elől, miszerint túl régen van a politikában ahhoz, hogy információkat szivárogtasson ki a koalíciós ülésről. Azt azonban elismerte, hogy a kormányfő valóban bizalmi szavazással kötheti össze a Richter elleni indítványt, és párhuzamot vont a Radičová-kormány bukásával.

 

Akkor, 2011-ben a görög mentőcsomag megszavazásánál is a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazással kötötték egybe a görög mentőcsomag (pontosabban EUROVAL) ratifikációját. Az SaS-en elbukott a dolog, így alig két év után előrehozott választások következtek.

 

„Hogy mit lép az SNS, nem tudjuk”

 

mondta Bugár a SME napilapnak. Majd azzal folytatta, hogy saját bevallása szerint ha ellenzékben ülne, szintén kezdeményezné Richter leváltását, sőt, nem adna ennyi időt a kormánypártoknak, hogy egyezkedjenek.

 

Egyébként, az SaS múlt csütörtökön jelentette be, hogy újra megpróbálja leváltani Ján Richter munkaügyi és Robert Kaliňák belügyminisztert.

 

Most-Híd – Smer ellentét is van

 

A Most-Hídnak is vannak vitás ügyei a Smerrel. Azon túl, hogy a vegyespárt berkeiben is egyre több szó esett az elmúlt hetekben az előrehozott választásokról, ott van még a Lucia Žitňanská és Robert Fico közt feszülő ellentét a Bírói Tanács egyik megüresedett helye miatt. A Smer egyik női szürke eminenciását szeretné a tanácsba bejuttatni, ám a most-hidas igazságügyi miniszter határozottan tiltakozik. Olyannyira, hogy hajlandó akár lemondani is posztjáról, ha a Smer jelöltjét a parlament megszavazza.

 

Žitňanská úgy fogalmazott, hogy ha a Smer jelöltjét megszavazza a parlament (titkos szavazáson), akkor azt az ő személye iránti bizalmatlanság jelének veszi – magyarul lemond. Ha erre valóban hajlandó, az elég érdekes helyzetet teremthet. Felmerül a kérdés, az ellenzéknek nem érné-e meg a Smer jelöltjére szavazni a titkos szavazáson, hogy tovább zilálja a koalíciót belülről.

 

Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!