Az SNS elnöke, Andrej Danko nem éppen a legjobb politikai időszakát éli. Nemcsak azzal van problémája, hogy a koalíciós partnereivel szembeni követeléseit nem tudja keresztülvinni, de a tetejébe Peter Plavčan leváltott oktatásügyi miniszter helyére sincs megfelelő jelöltje.

 

A kormánypárti SNS nem talált miniszterjelöltet a távozó Peter Plavčan helyébe. Mindenki meglepetésére azonban Peter Gajdoš védelmi miniszter sem hajlandó arra, hogy átmenetileg átvegye a tárcát.

 

Az elnöki hivatal közölte, hogy Andrej Kiska államfő csütörtökön délelőttig fogadja Peter Plavčan lemondását, majd az oktatásügyi tárca vezetésével Gabriela Matečnát (SNS-jelölt) bízza meg.

 

 hirdetes_400x285  

Mindemellett Matečná azt kérte, hogy a miniszterelnök ne bízza meg ezzel a feladattal. A jelenlegi földművelésügyi miniszter nemcsak a munkakötelességével érvelt a kinevezés ellen, de azzal is, hogy egészségügyi problémákkal küzd.

 

Matečnát egyébként maga Kiska választotta ki. Az államfő szóvivője, Roman Krpelan elmondása szerint Andrej Kiska a kormányfőtől semmiféle javaslatot nem kapott arra vonatkozóan, hogy ideiglenesen ki kerüljön az oktatásügyi tárca élére. Sőt, ebben a témában a miniszterelnök még csak meg sem szólította az államfőt.

 

 „Az Alkotmány 116. cikkelyének 7. pontja kimondja, hogyha a Szlovák Köztársaság államfője megkapja a lemondást vagy visszahívja a kormány egyik tagját, akkor ő jelöli ki, hogy a kormány mely tagja fogja igazgatni annak a kormánytagnak a dolgait, akitől az államfő a lemondást kapta”

 

– magyarázta Krpelan.

 

Peter Plavčan azután fejezte be pályafutását az oktatásügyi tárca élén, miután Rombert Fico kormányfő megkérte az SNS elnökét, Andrej Dankot, hogy válts le őt. Plavčant a tudományokra és kutatásokra szánt uniós alapok szétosztása körül kirobbant botrány miatt hívták vissza funkciójából.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SME

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!