Andrej Danko és az SNS újabb követeléssel állt elő: most egy kormány-főhelyettesi posztot követelnek maguknak.

 

A Most-Híd egy, a Smer kettő miniszterelnök-helyettest delegálhatott a kormány megalakulásakor, de a szlovák nemzetieknek akkor ezt nem sikerült kialkudniuk. Most, hogy minden jel szerint nem tudják leváltani Ján Richter munkaügyi minisztert a kormány megbuktatás nélkül, egy olyan követeléssel hozakodtak elő, amely talán visszaadhatja számukra a nyáron elvesztett (és a Smer által földbe döngölt) státuszt.

 

Az információt az Aktuality.sk közölte. A szlovák hjrportál szerint az SNS frakcióvezetője, Tibor Bernaťák nem erősítette meg, de nem is tagadta a lehetőséget.

 

 hirdetes_810x300  

„Minden lehetséges változatról tárgyalást folytatunk”

 

mondta Bernaťák, aki szerint azonban a miniszterelnök-helyettesi poszt kérdését nem szabad összekapcsolni Ján Richter leváltásának ügyével. Magyarul: az SNS fenn akarja tartani a látszatot, hogy hajlandó visszahívni a munkaügyi minisztert, csak hogy jobb alkupozícióban maradhasson a Smerrel szemben.

 

Ki lesz az új oktatásügyi miniszter?

 

A szlovák nemzetiek egyelőre nem tudják, ki kerüljön a oktatásügy tárca élére,. Ennek okát talán Bernaťák fogalmazta meg legtisztábban egy korábbi nyilatkozatában: a Smer praktikáit látva a potenciális jelöltek háromszor is meggondolják, hogy elvállalják-e a miniszterséget, kockáztatva ezzel egész politikai karrierjüket.

 

Az eddigi legesélyesebb jelölt az SNS alelnöke, Monika Smolíková, aki nyíltan a pedagógus szakszervezetek mellé állt, mikor azokat elutasították a kormány „történelmi béremelésnek” titulált bércsomagját, ami egyúttal tartalmazta azt a feltételt is, hogy a pedagógusok az emelésért cserébe nem vonulhatnak utcára ennek a választási ciklusnak a végéig.

 

Úgy tűnik, a koalíciónak fontosabb, hogy nyugodtan kormányozzon, mint az oktatásügy helyzete. A tanárok ugyanis az eddigi tüntetéseken nem csak béremelést követeltek, hanem 400 millió eurót a regionális iskolahálózat fejlesztésére, ami közvetlenül a gyerek oktatási körülményeit javította volna.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Kapcsolódó cikke:

Danko nem akarja a kormány bukását. Még nem találtak új oktatásügyi minisztert sem

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!