Tegnap leadták a megyei választási listákat, kezdődhet a helyezkedés. A megyei választások soha nem vonzottak nagy tömegeket Szlovákiában, mégis fontos lakmuszpapírként szolgálnak az aktuális politikai erőviszonyok feltérképezésénél.

 

Ilyen szempontból most leginkább Besztercebánya megyére összpontosul a figyelem, ahol sokszereplős játszma kezdődött.

 

A kormány néhány hónappal a november 4-i megyei választások előtt változtatott a játékszabályokon. Többek között öt évre növelte a megyei mandátum időtartamát (egyszeri alkalomról van szó, hogy a következő megyei és önkormányzati választások egy időben lehessenek) és egyfordulóssá tette a megyefőnök-választást. Ez utóbbit állítólag azért, hogy a „főfasisztát,“ Marian Kotlebát, Besztercebánya megye jelenlegi elnökét legyőzzék.

 

 hirdetes_810x300  

Sokszereplős megyei sakkjátszma

 

A helyzet azonban ennél sokkal árnyaltabb. Aki egy kicsit is figyeli a belpolitikai sakkjátszmát, láthatja, hogy a dolgok valójában sokkal inkább Kotleba újraválasztásának kedveznek.

 

Nézzük meg miért.

 

Az egész probléma még 2013-ban kezdődött, amikor a megyei választások első köre után az ereje teljében levő, öntelt Robert Fico azt találta mondani, hogy egy zsák krumpli is legyőzi a második körbe jutott Marian Kotlebát. Az eredmény ismert: A trucc és a „csakazértis” effektus a választóknál működött. A zsák krumpli nem volt elég, Kotlebát megyefőnöknek választották, a Smer jelöltje pedig csúnyán leégett.

 

Kotleba lendületben

 

Kotleba lendülete az országos választásokon is kitartott, parlamenti mandátumhoz juttatva az ĽSNS-t (hamarosan egyébként az egyik magyar származású tagjukkal készítünk riportot a Körképen.)

 

Marian Kotleba a megyei hivatalban. Kép: aktualne.sk

 

A Smer látva, hogy kiengedték a szellemet a palackból, stratégái által gyorsan retorikát váltott és ellentámadásba lendült. Robert Fico innentól kezdve hetente hangoztatja, hogy kormányának az ugrásra kész fasiszták és az atomizált ellenzék miatt nincs alternatívája.

 

Kotleba azóta a túlélést jelentő szükséges rossz, akit a felszínen kell tartani, hogy legitimizálja mindazt, amit a Smer – SNS – Most-Híd koalíció művel.

 

Lunter az új kihívó?

 

Visszatérve Besztercebánya megyére: mivel a zsák krumpli elbukott, új nyulat pedig nem tudtak előkotorni a Smeres kalapból, Ficoék kivártak. Hogy kiderüljön, ki válhat Marian Kotleba kihívójává.

 

A Mičev – Klus – Luntner trióból végül úgy ítélték meg (egy Focus felmérés is ezt hozta ki, amit Klus megkérdőjelezett), hogy Luntner lehet ez a személy.

 

Kép: webnoviny.sk

 

Így a Smer miniszterelnök-helyettese, Peter Pellegrini előbb gyorsan találkozott a politikailag nem elkötelezett, független Luntnerrel, hogy alig órára rá bejelentsék, a Smer Luntnert támogatja. Nem sokkal később a reménytelenül káderhiánnyal küzdő Most-Híd is csatlakozott hozzájuk, egyszeriben pártjelöltet csinálva Luntnerból. Aki azóta mást sem csinál, mint magyarázza a bizonyítványát, hogy a támogatást nem ő kérte, hanem kapta, és nem kötött semmilyen politikai üzletet. Mondanunk sem kell, mindez Kotlebának kedves leginkább.

 

Smer: elosztani a felelősséget

 

A gond ott van, hogy Lunter még megfelelő jelölt is lenne, akinek személyes története, szakmai eredményei alapján valóban reális esélye van legyőzni Kotlebát.

 

Ehhez azonban sokkal inkább arra lett volna szükség (és ezt a Smernél is jól tudják), hogy a korrupciós botrányok miatt teljességgel hiteltelenné vált koalíció békén hagyja őt.

 

Amennyiben ugyanis idejekorán a többi párt is felsorakozik Luntner mögé, a zsák krumpli effektus ismét működhet: az egyfordulóssá tett megyefőnök-választáson az áldozati bárány szerepébe bújó („egy mindenki ellen, mindenki egy ellen”) Kotleba ismét nyerhet.

 

Mit tegyen az MKP?

 

Luntner politikai támogatása elsősorban a Smernek kedvez, aki ha esetleg elbukik, így már közös felelősség lesz. Kotleba újraválasztása esetén pedig nem lehet majd érvelni, hogy újbóli győzelme a kormány bizonyítványa (Ficonal leginkább erre megy ki a játék).

 

Mit tegyen hát ilyen helyzetben az MKP, mely egyelőre nem foglalt állást, hogy kit is támogat. A következő lépéseit jó lenne mielőbb a Martin Klust indító SaS-szel egyeztetni. Már csak amiatt is, hogy ha már saját, közös jelölttel nem tudnak nyerni, Kotlebát pedig nem tudnák legyőzni, legalább országos szinten formálódjon egyfajta szövetség. A jövő ugyanis inkább ilyen irányba kecsegtet sikerrel.

 

Király Zsolt

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!