Szavazással frissítve. Nyitra megyében az önkormányzati választásokon együtt indul koalícióban a Smer, SNS és a Most-Híd. Nincs ebben semmi ördögtől való, hiszen együtt kormányozzák az országot is! A különbség csupán az, hogy az országot jelenleg irányító koalíció csak a parlamenti választásokat követően állt össze, a megyein pedig már előtte! Valószínű, hogy sok egyszerű választópolgár a Most-Híd esetében másképp szavazott volna, ha sejti ennek a kormánykoalíciónak a létrejöttét!

 

Most viszont nyitott kártyákkal játszanak a kormánypártok, bejelentették a közös indulást Nyitra megyében!

 

A szoros együttműködés nem csak a régi-új megyefőnök jelölt közös támogatásában fog megnyilvánulni (mint Kassa megyében Richard Raṧi esetében a Smer és az MKP teszi), hanem közös képviselőjelölt-listát is összeállítanak, ami az együttműködés sokkal szorosabb változatát jelenti a kassainál.

 

 hirdetes_400x285  

Közös programmal kell kirukkolniuk a megyében, ami nem lesz egyszerű feladat, sőt szinte elképzelhetetlennek tűnik, hiszen más prioritások fognak megfogalmazódni a nemzetileg elkötelezett Smerben és SNS-ben, mint például a mégiscsak félig-meddig magyar vonatkozású Most-Híd-ban.

 

Könnyen elképzelhető, hogy az erősebb kutya elv alapján a megye déli járásai megint a rövidebbet fogják húzni a programba foglalt prioritások megfogalmazásában és azok realizálásában, amennyiben pozitív eredményt hoz a megyei választásokon ez a koalíciós együttműködés. Ugyanez előrevetíthető egy járás esetében is, mondjuk az Érsekújváriban, ahol nehezen elképzelhető, hogy a vegyespárt egyenlő esélyt tud ígérni és biztosítani a déli, magyarok által sűrűbben lakott településeknek.

 

A Smernek és a SNS-nek minden bizonnyal fontosabbak lesznek a szívükhöz közelebb álló északi települések.

 

Magyar a magyar ellen

 

A koalíciós pártok bizonyára közösen fognak kampányolni azokban a járásban, amelyekben mandátumot szeretnének szerezni. Az már szinte szóra sem érdemes, hogy esetleg magyar a magyar ellen kampányol, ezt már megszoktuk! A Smer és a SNS mindenhol harcolni fog a mandátumokért, a Most-Híd elsősorban a Vágsellyei, Komáromi, Érsekújvári és Lévai járásokban valamint a Nyitrai járás néhány községében.

 

A megyeelnök-jelöltek személyével kapcsolatban a Körkép. sk megkérdezi olvasót, hogy Nyitra megyében a Most-Híd különutas politikája ellenére a magyarok Farkas Ivánra fognak-e szavazni?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Képzeljük el például az érsekújvári választási körzetet (az Érsekújvári járást Belicáek szlovák érdekeket követve kettészelték újvári és párkányi választási körzetre – A Most-Híd Belicát támogatja, Érsekújvár környékén ennek nem örülnek…):

 

Kampányidőszakban a nyolc koalíciós képviselőjelölt beül két személygépkocsiba és minden este elindul valamelyik településre hirdetni a koalíciós igét. A nyolcból hat bizonyára a Smer és a SNS megyei mandátumra éhes jelöltje lesz, és lesz köztük vegyesen két Bugár-párti is! Az egyik este biztos Udvardon lesznek, nagy falu, sok látens szavazat!

Mielőtt bemennek a helyi kultúrházba a kampánygyűlésre, megállnak a kitelepítettek közeli emlékművénél és leróják tiszteletüket. Bent a teremben pedig megígérik a helyieknek a termálfürdő építésének széleskörű megyei támogatását valamint a helyi szakközépiskola diákszámának emelését is. A gyűlés végén véletlenül találkoznak az MKP Besenyőről visszatérő kampányautójával, egymásra kacsintanak a reflektorok, a benne ülők nem…

 

Másnap Surányban, a szlovák nemzeti memorandumokról elhíresült városba látogatnak el. Itt a dél-szlovákiai magyarok kitelepítésről fognak közösen megemlékezni az egybegyűltekkel….

 

A közönség soraiból talán elhangzik újra óhajként a Dunántúl felelevenítése lakóhelyül az itt maradottaknak, majd megkérdezik a jelenlévőktől, hova szeretnének újabb körforgalmat a városban, esetleg egy várost elkerülő körgyűrűt vagy felüljárót a megyei útra?

 

Érdekes lesz ez a kampány is! Izgatottan várjuk a hármas koalíció kampány- kütyüjeit is!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!