Kedden leadásra kerültek a megyei választási jelöltlisták. Az elmúlt napokban az is hivatalossá vált, hogy Marián Kotleba novemberben ismét jelölteti magát, Besztercebánya megye elnöki tisztségéért. Az általa alapított, A Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) euroszkeptikus, cigány és magyarellenes, antikommunista és iszlamofób elveket vall. Ideológiai alapja a hangzatos populizmus, mely 16 mandátumot hozott neki a 2016-os parlamenti választásokon. És bár politikája valós megoldásokat eddig nem hozott, továbbra is népszerű bizonyos társadalmi rétegek körében.

 

Ipolyság és környékén –  bár még mindig jelentős többségben magyarok által lakott vidék – , Kotleba  pártjának a legutóbbi parlamenti megmérettetésen 101 érvényes szavazatot sikerült begyűjteniük. A napokban az ipolysági főút melletti kerítésre kikerült egy ĽSNS molinó. Tulajdonosával, Ivanics Víťazoslavval (49), aki nemrég szlovákosította a keresztnevét Győzőről beszélgettünk arról, mi késztet egy magyar felmenőkkel rendelkező embert arra, hogy Kotleba szimpatizánsává váljon és egy xenofób jegyeket erősen magában rejtő pártra szavazzon, három hónapja pedig a felvételét is kérje a pártba.

 

Magyar felmenőkkel is bíró emberként miért esett a választásod erre a pártra?

 

 hirdetes_810x300  

Még a 90-es évek elején a Magyar Koalíció Pártjára szavaztam, viszont nagy csalódások volt számomra a párton belüli árulások és Duray Miklós mellőzése. Személye sorozatos támadásoknak volt kitéve. A magam részéről a mai napig nem ismerek akkora karakterű politikust, mint ő. A legnagyobb hibája az MKP-nak a Csemadok mellőzése volt és hogy elmaradt a szervezet stratégiai segítségnyújtása. A szervezet mellé szerintem kellett volna egy erős párt, de ezt a támogatást akkor nem kapták meg. Szerintem emiatt is gyengült az érdekképviseletük. Eltelt egy bizonyos idő és ekkor gondoltam úgy, hogy mivel szlovák érzelmű vagyok és ezen a nyelven is végeztem az iskoláimat, muszáj valamilyen szlovák párt után néznem.

 

Milyen nemzetiségűnek tartod magad, magyarnak vagy szlováknak?

 

Én szláv vagyok, nem is szlovák, vagyis az ősök. Édesapám jugoszláv származású, édesanyám magyar.

 

Ivanics Víťazoslav. Kép: Dian Csaba

 

Mit vársz Kotlebától és pártjától?

 

Olyan szociális programot dolgoztak ki, ami engem, mint félig magyar félig szlovák embert nagyon megérintett. Nagyon tetszik, ahogy a szlovákok a hazájukat védik. Mi olyanok vagyunk, mint a csehek. Hiába mondják, hogy így Szlovákia meg úgy Szlovákia. Nagyon is öreg a szlovák történelem.

 

A szlovák vagy a szláv történelem?

 

A szlovák. Az ószlovák nyelv már akkor létezett, mikor Svätopluk és Pribina felkerült a történelem színpadára. Az ószlovák írásmód is régmúltra tekint vissza. Hogy pontosan mikorra, erre talán a Szlovák Tudományos Akadémiában tudják a választ.

 

A mostani pártok közül egyiknek a programja sem szólított meg?

 

Nem.

 

Kifejtenéd bővebben, hogy valójában mi is az, ami számodra meggyőző volt ennek a pártnak az ígéreteiben?

 

Annyira jó a programjuk, amik így elhangzottak és én hallásból hallottam felőlük, hogy segítőkészek, szívügyük az iskolák, a szociális kérdések kezelése, egészségügy. Sőt, más pártok felé is nyitottak, kivéve a Smert. Semmilyen katonai fellépést nem akarnak gyakorolni soha. Fegyverkezni is csak átlagosan szeretnének. Céljuk az Európai Unióból és a NATO-ból való kilépés. A NATO a legaljasabb katonai tömörülés. Kotleba az egyetlen olyan politikus, akit nem befolyásolnak, irányítanak. Amit mond, az valós igazság, senkinek nem tesz keresztbe. Nagyon segítőkész. Csoportokat tudna segíteni, embereket, betegeket.

 

Nem gondolod, hogy ezek csak üres, populista frázisok?

 

Nem, mert ezeket még soha senki nem ígérte. Ő a valóságot teszi le az asztalra.

 

Van ez a szlogenjük, hogy az Istenért és nemzetért. Ha ők ilyen keresztény felfogásúak és ebben a szellemben határozzák meg magukat, hogyan magyarázod azt, hogy elődszervezetük, a Szlovák Testvériség szimpatizánsai 2005 júniusában Rozsnyón a Kossuth szobrot köpdösték? Annak a Kossuth Lajosnak a szobrát, akinek az ősei a túrócszentmártoni Kosuty-ból származnak?

 

Erre csak annyit tudok mondani, hogy Kossuth és Štúr állítólag összejátszott az 1848-49-es forradalom után, amiből valamilyen árulás született bizonyos csoportok között. De pontosan ezt nem tudom, csak így hallottam. A véleményem az, hogy ha valaki csinál valami rosszat, azt az emberek hamarabb észreveszik, mint mikor jót cselekszik. Így van a pártokkal is. Ha jót tesz, nem veszik észre, csak ha valami rosszat csinál.

 

Nem érzel ellentmondást abban, hogy itt vagy te, szláv és magyar felmenőkkel vegyesen, valaki sértő dolgot tesz ellenne, és mégis neki szavazol bizalmat?

 

Amit te mondasz, az a sovinizmus, de én nem találkoztam ilyennel a párton belül. Vannak magyar iskolákat végzett tagok is, semmilyen megkülönböztetést nem szenvednek. De ha most ezt így felfújjuk, hogy leköpte az a szobrot, akkor azt miért nem említjük meg, hogy az MKP nem segítette a Csemadokot, sőt, szétesett és megalakult a Most-Híd? Az újonnan alakult pártba csak kommunisták, posztkommunisták mehettek. Nem a belügyeket akarták megoldani csak a karrierjüket építeni.

 

Őszintén, én nem tudtam erről az esetről, de utána fogok járni. A Szlovák Nemzeti Párt nem képviseli megfelelően a szlovákok érdekeit, a Matica Slovenskának kéne ezt a szerepet betöltenie, de erőtlenek. Az igazi szlovákokból nem, de az elmagyarosodottakból kihalt a szlovák érzelem, a tradíció a család iránt. Nincsenek meg azok az emberi értékek, mint a háború előtt.

 

?

 

Mi a véleményed arról az emberről, aki a kerítésedre kihelyezett ĽSNS molinót „náci” felirattal látta el?

 

Valaki fel akarta magára hívni a figyelmet, vagyis megmutatni, hogy erősebb a szervezetünknél a tett pillanatában. Pedig erősebb senki nem lesz Kotlebánál, mert ha egyszer elfogadják a javaslataikat, biztos vagyok benne, hogy babérokat fognak aratni.

 

 

Ennyi lenne az interjú egy magyar közegben élő, magyar édesanyától származó és magyarul beszélő Kotleba szavazótól. A beszélgetéssel az volt a célunk, hogy bemutassuk gondolkodásmódját, motivációit, és azokat az üzeneteket, amelyekre fogékony.

 

Kotleba politikája kétségtelenül népszerű bizonyos körökben. És bár eredményei továbbra sincsenek, a fenti válaszokból leszűrhető az is, hogy választóinak ez egyáltalán nem akadály. A többi teendő már a politikai képviselet és a vonzó alternatívát felkínálók feladata.

 

Dian Csaba

További képek: A szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!