A koalíciós pártelnökök, Robert Fico (Smer-SD), Bugár Béla (Most-Híd) és Andrej Danko (SNS) a Bôrik hotelben aláírták a Koalíciós Szerződés kiegészítését. 

 

 „A jó kapcsolatok alapját a jó szerződések képezik”

 

“Megegyeztünk az új szabályokban. Például azon is, hogy minden héten hétfőn találkozni fogunk, így fel tudunk majd készülni a parlamenti tárgyalásokra és a kormányülésekre is” – mondta Fico a kiegészítés aláírása után.

 

 hirdetes_810x300  

A koalíciós partnerek abban is megegyeztek, hogy abban az esetben, ha a koalíciós pártok közül bármelyik bármilyen anyagot tárgyalásra szeretne beterjeszteni, akkor azt az anyagot a partnereknek 24 órával a benyújtás előtt meg kell kapniuk.

 

A kormánypártok a kommunikáció terén is szeretnének további lépéseket tenni. “Kötelezettséget vállaltunk, hogy kerületi és járási koalíciós tanácsokat fogunk létrehozni” – mondta Fico, majd hozzátette „vállalásaink szerint a megyei választásokat sikerrel kell zárnunk”.

 

A kormányfő elmondása szerint a novemberi megyei választás jó teszt lesz arra, hogy megtudják, ki, hol helyezkedik el, és kinek milyen a politikai ereje. Fico szerint a Koalíciós Szerződés kiegészítésének aláírása csak egy formális lépés volt, a tartalmi döntések csak ezután következnek.

 

Fotó: SME

 

A miniszterelnök kijelentette, hogy a kormányválságból a kormány megerősödve került ki, majd elismételte, hogy a jelenlegi kormánynak nincs alternatívája. “Szlovákia jelenleg nem rendelkezik olyan alternatívával, amelyik képes lenne helyettesíteni azt a kormánykoalíciót” – jelentette ki Fico, majd hozzátette, hogy az ellenzék olyan amatőrök klubja, akik az izoláció felé húzzák Szlovákiát.

 

A jó kapcsolatok alapját a jó szerződések képezik” – mondta a kiegészítés aláírása után Danko, majd elmondta, örül annak, hogy sikerült egy olyan mechanizmust találni, ami segít a félreértések megelőzésében.

 

Fotó: TASR

 

Aláírtunk egy olyan dokumentumot, ami pontosítja és részletesen meghatározza a kormánykoalíció további működését. Erősen bízom benne, hogy ez a pontosítás segít nekünk abban, hogy elkerüljük a félreértéséket és a susmogásokat” – nyilatkozta Bugár. A kormánykoalíció működését Bugár úgy képzeli el, hogy a partnerek először tárgyalni fognak, és csak ezt követően közölnek információkat a tárgyaláson elhangzottakról.

 

Tettünk egy lépést előre. Részletesen meghatároztuk az együttműködés módját az alacsonyabb szinteken is, így ennek köszönhetően jóval gyorsabban és effektívebben teljesíthetjük a kormány programnyilatkozatának ezt a részét is” – tette hozzá Bugár

 

Bugár elmondása szerint nem az a fontos, hogy a kormány ezzel a Koalíciós Szerződéssel bírja ki a végéig. “Ha szükség lesz rá, akkor újra bővíteni fogjuk. Számunkra az a fontos, hogy ez a kormány teljesítse az ígéreteit.” – folytatta Bugár.

 

Fotó: TASR

 

A konkrét rendelkezésekkel kapcsolatban Robert Fico elmondta, hogy a Smer már régóta foglalkozik a szombati, vasárnapi, valamint az éjjeli munka pótdíjazásával, a minimálbér emelésével, valamint a nők díjazásával is. Fico továbbá azt is megerősítette, hogy intenzíven dolgoznak a 13. fizetésen is.

 

A kiegészítést egy munkacsoport készítette azután, hogy a koalíciós vezetőknek sikerült megegyezniük a kormányválságot követően. A kormányválság azután robbant ki, hogy Andrej Danko felmondta a Koalíciós Szerződést.

 

Forrás: teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!