Robert Fico (Smer) és Richard Sulík (SaS) külpolitikára vonatkozó tervei átgondolatlanok – véli Miroslav Beblavý parlamenti képviselő, aki több független társával együtt új politikai pártot alapít Spolu-občianska demokracia (Együtt-polgári demokrácia) néven.

 

Stratégia Szlovákiának

 

Vladimír Bilčík külügyi szakértővel és Dalibor Roháč közgazdásszal közösen 20 javaslatot dolgoztak ki, melyeket a Sikeres Szlovákia a bizonytalan világban (Úspešné Slovensko v neistom svete) dokumentumba foglaltak bele -ez lesz majd az új párt nemzetközi stratégiájának alapja.

 

 hirdetes_810x300  

 

Beblavý szerint a dokumentum ajánlásokat tartalmaz, melyek segíthetnek sikeressé tenni az országot a lehetőségekkel és csapdákkal teli világban. A politikus szerint a SPOLU megoldásai eltérnek a Smer és Sas elképzeléseitől, úgy látja, hiányos fogalmazták meg Szlovákia céljait az Európai Unióban.

Spolu-občianska demokracia (Együtt-polgári demokrácia) lesz Beblavý új pártjának a neve

Európai párt

 

Beblavý megjegyezte, hogy a SPOLU egy Európa-párti mozgalom lesz, ez az egyik legfontosabb alapértékük.

 

„A valódi vitának arról kellene szólnia, hogy mit szeretnénk keresztülvinni, mit vagyunk hajlandóak elfogadni és hol van az a piros vonal, amit védeni fogunk. Európa-pártinak lenni azt is jelenti, hogy világos elképzelésünk van arról, mit kellene az EU-nak csinálnia és mik a mi politikai prioritásaink. „

 

Szerinte a közös eurozónás pénzügyminiszternek lenne értelme, ha segítene az eurozónás döntéshozatal demokratikus ellenőrzésében, napjainkban ugyanis végtelenül erős gazdasági intézmények léteznek – EKB , ESM, eurócsoport.

 

Szlovákia lehet az új Görögország?

 

A párt tagjai szerint Szlovákiának az európai államok első ligájába kellene tartoznia. Vladimír Bilčík úgy véli, erre azért van szükség, hogy ott legyünk a kulcsfontosságú döntéseknél, melyek hatással lehetnek ránk. A szerzők arra hívták fel a figyelmet, hogy Szlovákia az új Szicíliává vagy Görögországgá válhat, vagyis az európai intézményekbe integrált, de gazdaságilag gyenge és korrupt perifériává, amely nagyban függ a külföldi pénzektől.

 

Dalibor Roháč szerint Szlovákiának elsődlegesen támogatnia kellene a közös európai piac befejezését, leginkább a szolgáltatások terén.  „Végezetül foglalkoznia kell a belső reformokkal és az oktatásba való beruházással is, ami erősítheti versenyképességünket és segíthet utolérni az EU legfejlettebb gazdaságait” – mondta Roháč.

 

SME
kép:  Jozef Jakubčo – SME

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!