A parlament és az SNS elnöke, Andrej Danko egy év alatt hirtelen nyolc autótól vált meg, Robert Fico miniszterelnök úrnak hirtelen már nincs a tulajdonában a 20 ezer eurós karórája, Andrej Kiska államfőnek pedig hivatalosan nincs is háza Poprádon.

 

Egy szakértő elmondása szerint a vagyonbevallások foghíjasak és nem leplezik le azt, ahogy a köztisztviselők valójában élnek. A SME napilap most részletesebben megvizsgálta Szlovákia három legmagasabb köztisztviselőjének vagyonát.

 

Andrej Kiska

 

 hirdetes_810x300  

Andrej Kiska államfő nemrég osztotta szét a júliusi államfői bevételét tíz rászoruló család között. Mind a tíz család 497,8 eurót kapott az államfő fizetéséből. Andrej Kiska az államfői fizetését a megválasztása óta szétosztja. Mindezt meg is engedheti, hiszen több cégben van részesedése. Tavaly csupán a megkötött szerződéseiből 255 ezer euróra tett szert. Még az államfői választások előtt azt állította, hogy hat millió eurót érő vagyonnal rendelkezik, és évente mintegy 700 ezer eurót keres.

 

Fotó: TASR

 

Kiska vagyonát képezi egy udvarral rendelkező poprádi ház, ahol a Consumer Finance Holding hitelezéssel foglalkozó cég székel. A múltban a cégben maga Kiska is tevékenykedett. Emellett Kiska vagyonbevallásában szerepel egy füves terület is nem messze Nagyszalóktól (Veľký Slavkov). Az államfő vagyonbevallásában azonban arról a poprádi házáról nem tesz említést, ahol jelenleg is él. A ház hivatalosan a felesége tulajdonában van.

 

A vagyonbevallás szerint Kiskának három cégben van részesedése. Az egyik a múlt hét folyamán híressé vált KTAG, amelyik Kiska kampányának kiadásait is állta. Kiskáék erre cégre írták a Piper PA-34 Seneca repülőgépüket, melynek értéke 550 ezer euró körül mozog.

 

Piper PA-34 Seneca (Fotó: wikipédia)

 

Andrej Danko

 

Amíg Kiska ingatlanjait könnyen meglehet találni, mivel mindegyikhez odaírta a parcellák számait is, addig a nemzetiek vezére jóval titokzatosabb.

 

Az államtól kapott fizetésén kívül a tavalyi bevétele több volt, mint 236 ezer euró volt. Kiskához hasonlóan Danko is azt állítja, hogy a pénze még a politikai karrierje előtti munkából származik.

 

A hivatalosan birtokolt ingatlanjai közé két szőlőskert, egy félkész ház, egy családi ház, lakás, három garázs, két nem lakásként funkcionáló helyiség és két kert tartozik. Azt, hogy konkrétan milyen ingatlanokról van szó, nem lehet kideríteni, hiszen sem a parcellák számát, sem a tulajdonlapot nem hozta nyilvánosságra.

 

Fotó: SME

 

Andrej Danko több ingóságáról a bulvár rántotta le a leplet. A vagyonbevallásban „félkész házként” szereplő családi ház valójában egy félmillió eurót érő teraszokkal, medencével és három garázzsal ellátott villa a pozsonyi Dobrókán (Dúbravka). Dankonak emellett Annamajorban (Miloslavov) is van egy családi háza, ahol a zátonyra futott házasságából származó gyermekei élnek.

 

Mindezek mellett Dankonak az autók iránti szenvedélyét sem titkos. A 2015-ös évre készített vagyonbevallásában kilenc autóval rendelkezett. Azonban a 2016-os évre készített vagyonbevallásában már csak egy autó szerepel. Azt, hogy a 15 ezer eurós Ford Mustangjáról, netalántán a luxus Mercedeséről vagy BMW-ről van szó, nem tudni.

 

Az autók és az ingatlanok mellett a nemzetiek vezérének a S&D HOUSE, s.r.o. társaságban van részesedése.

 

Robert Fico

 

A legszerényebb vagyonbevallással természetesen Robert Fico rendelkezik. Koalíciós társához, Andrej Dankohoz hasonlóan a limitált kiadású svájci IWC Kurt Klaus 20 ezer eurós értékű karórát viseli a kezén. Míg Danko a vagyonbevallásában megemlíti a karórát, addig Fico már hosszabb ideje megfeledkezik róla. A kormányfő azt állítja, hogy egy ajándékról van szó, amit a feleségétől, Svetlanától kapott.

 

Fotó: Tomáš Benedikovič

 

Robert Fico csuklóján azonban 2013-ban is feltűnt egy új, 7900 eurós Cartier karóra. Mivel a karóra értéke nem haladja meg a minimálbér 35-szorosát (15 225 euró), ezért a vagyonbevallásába nem kell beleírnia.

 

Az ingatlan vagyonai közé tartozik évek óta egy víkendház a Rudava tó partján, valamint egy elhagyatott szőlőskert a pozsonyi szőlősben. Fico más ingatlant nem említ a vagyonbevallásában.

 

Köztudott, hogy a kormányfő Ladislav Bašternák Bonaparte lakókomplexumában bérel lakást. A lakásért havonta 2650 eurót fizetnek, miközben a kormányfő az átalány díjak nélkül havonta 4000 eurót tesz zsebre. A lakbér kifizetéséhez Fico felesége is hozzájárul, aki jogászprofesszorként tevékenykedik.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!