A közelgő novemberi megyeri választások aktivitásra sarkallták a felvidéki magyar törpepártot, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget is. Úgy érzik politikusai, hogy itt az idő kilépni a legutóbbi választások óta tartó passzív nézelődésből valamint a másik két magyar érdekeltségű párt árnyékából, mert soraiból képviselőjelöltek indulnak a megyei választásokon. Sőt, Nyitra megyében Hajdu László személyében magyar ellenjelöltje is lesz Farkas Ivánnak, az MKP megyeelnök-jelöltjének! Zászlót bontottak tehát a felvidéki magyarság körében, ami felemásra sikeredett.

 

El kell ismerni, hogy nem könnyű témát találnia a kispártnak, ezért nem csoda, hogy honlapjának főoldalán 2016-os hírek, bejegyzések is szerepelnek. Főleg azért nehéz témát találniuk, mert az MKP általában „lenyúlja” a lehetőségeket, mert ugyanabban a bajnokságban, ugyanolyan etnikai színekben, ugyanazon térfélen játszik mindkét csapat.

 

Az MKP szurkolótábora még akkor is jóval nagyobb, ha szurkolóik és a játékosaik közül páran átigazoltak a MKDSZ-be, többen a Most-Hídba. Az MKP etnikai pártként legalább ugyanolyan magyar, ugyanolyan demokrata és ugyanolyan keresztény, mint a MKDSZ. Felmerül a kérdés, hogy akkor minek jött létre? Néhányan kevesellték a játéklehetőséget az MKP-ban?

 

 hirdetes_400x285  

Téma nélkül nehéz megszólítani a választókat!

 

Az önrendelkezés hálás és fontos téma Felvidéken is. Nem feltétlen szükséges elmenni érte Spanyolországba! Éljenek a Katalánok, éljen Katalónia… kezdetű címmel tett bejegyzést a párt honlapján a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke. Fehér Csaba pártja nevében támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja Katalóniát és kívánja,

 

„…hogy 2017. október elsején törjön utat magának a katalán öntudat és a katalán nép szabadsághoz való isten adta joga szerint rajzolja át Európa térképét. Teljesedjen ki a katalán nemzeti lét!”

 

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke. Kép: Fehér Csaba fb-oldala

 

Szurkolunk a katalánoknak, akiknek sikere szélesebbre tárhatja az európai őshonos kisebbségek önrendelkezési kapuját is. Nyilatkozattal viszont gyerekes próbálkozásnak tűnik kívülről befolyásolni törekvésüket, még az MKDSZ sem lehet képes erre. Nem biztos, hogy Fehérek hangzatos nyilatkozata egy katalánt is meggyőz a függetlenségre szavazás mellett. Sokkal inkább hazaszóltak a felvidéki magyar szavazóknak a katalán választási kampányszlogennel.

 

Elhibázott lépés a párt részéről Horváth Róbert katolikus pappolitikus jelölése megyei képviselőnek.

 

Horváth Róbert, az MKDSZ pappolitikusa nyékvárkonyi „kampánygyűlésén.” Kép: reprofoto, youtube

 

 

Az tény, hogy a katolikus egyháznak csupán elvárásai vannak papjainak politizálásával kapcsolatban, valami olyasmi, hogy a szószéket ne keverjék össze a politikusok szónoki pulpitusával! A választók többsége is úgy véli, hogy a pártháztól egy házzal odébb van az egyház!

 

Az egyházjog viszont egyértelműen tiltja, hogy katolikus papként valaki pártlistán induljon a választásokon!

 

Ezt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség politikusainak illene tudniuk Horváth Róbert katolikus pap jelölésével kapcsolatban. A mártírszerep felvállalása ebben az esetben kockázatos, politikai célzatossága pedig erősen megkérdőjelezhető!

 

Keresi gőzerővel a testhez álló témáit a MKDSZ, mint ahogy képviselő-jelöltjeit, sőt, szavazóit is!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: mkdsz fb-oldala

 

További ajánlott írások:

 

A katolikus egyház már vizsgálja a templomban kampányoló MKDSZ pap-politikus tevékenységét

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!