Robert Kaliňák belügyminisztert először péntek délután fogják felszólítani lemondásra a pozsonyi korrupcióellenes meneten résztvevők, majd ez megismétlődik a parlamentben is. Az ellenzék a diákok tüntetése után szeretne rendkívüli ülést összehívni a parlamentben. 

 

„Megvárjuk a diáktüntetéseket és utána összeülünk” – mondta az SaS elnöke, Richard Sulík azzal kapcsolatban, hogy mikor próbálják meg újra leváltani a belügyminisztert.

 

Ha az ellenzéki pártok megegyeznek az aláírások azonnali leadásán, akkor Andrej Dankonak (SNS), a parlament elnökének hét napon belül össze kellene hívnia a rendkívüli ülést, vagyis Kaliňákot még szeptember végén/október elején megpróbálhatják visszahívni

 

 hirdetes_810x300  

Változtak a körülmények

 

A belügyminisztert a Bašternák-ügy miatt már kétszer is megpróbálták leváltani, sikertelenül. Sulík szerint viszont Peter Plavčan (SNS-jelölt) uniós támogatások körül kirobbant botránya és távozása után sok minden változott. A liberálisok vezetője úgy látja, Robert Fico a nyáron azt mondta, ha valakinél felmerül a korrupció gyanúja, távoznia kell, ezért Plavčan után ez Kaliňákra is érvényes.

 

A  Bašternák-ügyön kívül új esettel is foglalkozik az ellenzék. Lucia Nicholsonová (SaS) képviselő nemrég ugyanis olyan titkos rendőrségi dokumentumokat kapott,  amelyben korrupció gyanújáról van szó Andrej Danko házelnökkel kapcsolatban. A rendőrség átvizsgálja az esetet és állítja, nem tud ilyen dokumentumokról – Sulík szerint viszont a szivárogtatás is a belügyminiszter felelőssége.

 

A kiszivárgott adatok miatt korábban Andrej Kiska államfő is panaszkodott, ugyanis valaki korábban kiszivárogtatta az  államfő és testvére, Jaroslav KTAG Kft. nevű cégének adóellenőrzéseiről szóló információkat. Legutóbb Ján Richter munkaügyi minisztert (Smer) próbálták meg leváltani a parlamentben, sikertelenül.

 

A diákok folytatják az aláírásgyűjtést

 

A Facebook-on idáig 3700-an jelezték, hogy részt vesznek a korrupcióellenes meneten. A legutóbbi felvonulást június elején szervezték meg Pozsonyban és Kassán, pár ezer fős részvétellel. A szervezők tájékoztatása szerint csak ezen a két akción összesen 18 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük a belügyminiszter leváltása érdekében.

 

Idáig közel 70 ezer aláírást gyűjtöttek össze, de nagyjából 100 ezer szignóra lenne szükség a petíció érvényességéhez. Dávid Straka szervező szerint ezért hétfőn is gyűjtik majd az aláírásokat, Pozsonyon kívül Prágában is, a szlovák nagykövetség előtt.

 

Ha érvényes lesz a petíció, akkor a diákok követelései a parlament elé kerülnek. A belügyminiszter távozása mellett Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány és Dušan Kováčik speciális ügyészt is szeretnék leváltani. A mai tüntetésre meghívták Robert Fico kormányfőt is:

 

Meghívjuk, hogy jöjjön el és magyarázza meg az állampolgároknak a lépéseit és azt, miért nem veszi figyelembe több ezer tiltakozó szlovák állampolgár követeléseit” – fogalmazott Dávid Straka. A kormányfő még nem reagált a meghívóra, de múltheti ausztriai útján már arról beszélt, hogy Szlovákiában új korrupcióellenes hivatal alakulhat.

 

 

SME
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!