Az adóelkerülés, vagy finomabb kifejezéssel élve a költségek „optimalizációja” miatt a politikusok gyakran bírálják a vállalatokat. Sokszor azonban saját házuk táján sem ártana körülnézni.

 

Jelenleg Andrej Kiska köztársasági elnök adóbotránya borzolja a kedélyeket, de a jelek szerint Solymos László vagyonbevallása körül sincs minden rendben. Az ügyre az Aktuality.sk hívta fel a figyelmet.

 

A szlovák hírportál cikke szerint a most-hidas környezetvédelmi miniszter vagyonnyilatkozatában 400 ezer eurós, osztalékból származó egyéb éves jövedelem szerepel, de az illető vállalat adóbevallása szerint a miniszter és felesége csak 250 ezer euróra tett szert a nyereségből. Kisebb bevétel kisebb adózást jelent.

 

 hirdetes_400x285  

Ellentmondásos számok

 

A Slomik vállalat tavaly 806 ezer eurónyi osztalékot fizetett ki részvényeseinek. Solymosnak és feleségének 30 száalékos részesedése van a cégben, ennek megfelelően 242 ezer eurót kellett volna kapniuk. De akkor honnan van a 400 ezres összeg?

 

A miniszter állítja, hogy minden törvényszerűen zajlott, vagyonnyilatkozata rendben van. Azt nyilatkozta, a nyereség kifizetésénél a társasági szerződésbe foglaltak alapján jártak el. Az pedig kimondja, hogy nem csak a tulajdonrész alapján lehet az osztalékot meghatározni, hanem más kritériumok szerint is.

 

„A vállalat közgyűlésén a Slomik úgy határozott, hogy az osztalék feleségemre és rám eső részét az előző évek fel nem osztott nyereségéből és az adózás utáni eredményből számolja ki, ennek kumulált értéke 400 ezer euró”

 

nyilatkozta Solymos.

 

Spekulatív módszer

 

A Vállalkozók Szlovákiai Szövetségének adószakértője, Jaroslava Lukačovičová  szerint a törvények ugyan lehetőséget adnak arra, hogy ilyen módon osszák szét a nyereséget, de a cég könyvelésében valami nincs rendben. Az adóbevalláshoz csatolt Megjegyzések melléklet szerint ugyanis a Slomik csak 415 ezer eurónyi osztalék kifizetését jelölte meg, ami viszont a fentiek értelmében nem állja meg a helyét.

 

Lukačovičová azt is kiemeli, hogy azt a módszert, ahogy a most-hidas miniszter feleségével együtt az kivette a cégből a nyereséget, sok esetben spekulatív indíttatásból használják. A szakértő hozzátette, hogy Solymosék így még az idén befizetendő osztalékadón is spóroltak.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: euractiv.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!