Bartolomej és Helena ismeretsége messzire nyúlik vissza! Még első közös munkahelyükön kezdődött, kollégák voltak az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola tantestületében. Akkor még senki se gondolta volna, hogy egyszer majd kollégák lesznek egy közös pártlistán is, hiszen egy ideig úgy tűnt, hogy Bartolomej ízig-vérig magyar érzelmű, Helena  meg nem éppen az.

 

Aztán különváltak útjaik, elhagyták mindketten az iskolát, de együttműködésük folytatódott a regionális politikában. Bartolomej az MKP helyi szervezetének volt az elnöke Érsekújvárban, Helena pedig a Smeré. A tegeződő viszony megmaradt közöttük, de az akkor még egyértelmű politikai szembenállás miatt nem jártak közösen  bulizni, nem tartottak közös családi ünneplést. Még újévkor sem küldtek egymásnak jókívánságokat. Amikor Helena elbukott egy polgármester választást a városban, Bartolomej az MKP helyi elnökeként a másik polgármester-jelölt mellett kampányolt, aki a párt támogatását is élvezte.

 

A helyzet idővel gyökeresen megváltozott: Bartolomej dobbantott az MKP-ból, és a Most-Híd helyi szervezetének lett az elnöke. Valószínűleg azért, mert a vegyespárt országos elnöke nevének monogramja – BB – ugyanolyan, mint az övé. A város magyar ajkú polgárai közül sokan megbotránkoztak akkor a tettén, mások viszont követték őt, vagy inkább Bugár Bélát. Helena viszont hűséges maradt a Smerhez, ami jól ki is fizetődött neki a későbbiekben.

 

 hirdetes_810x300  

Aztán sok víz lefolyt a Nyitrán, és a Hídján állva Bartolmej már maga is vette a bátorságot és elindult polgármester-jelöltként, az MKP továbbra is az előző polgármestert támogatta. Ugyanúgy nem járt sikerrel, mint Helena! Radičová tiszavirág életű kormányzása alatt még szemben álltak, de aztán közelebb sodorta őket a kifürkészhetetlen sors, melyet Szlovákiában Fico és Bugár most már közösen irányít. Mindketten olyan hivatalokat kezdtek el vadászni, ahová nem kellett sem választás, sem pályázati kiírás, elég volt a pártjelölés.

 

Iszonyból viszony lett!

 

Helena és Bartolomej egy csónakban kezdett evezni! A Smer-Most-Híd-SNS paktum értelmében Bartolomej váltotta Helenát a járási hivatal elöljárói tisztségében. De nem haraggal váltották egymást! Belépésekor meg is dicsérte az új elöljáró elődje áldozatos munkáját, hogy milyen jó kondícióban adta át a hivatalt. Pedig, ha Helena tudná, hogy Bartolomej évekkel ezelőtt még egész más „szellemiségben” nyilatkozott róla, nem vette volna elégedetten tudomásul utódja dicséretét. De ilyen a politika: sohase mondd, hogy nem! Helenának nem kellett sokat keseregnie leváltásán, mert a leosztás értelmében ő lett a munkaügyi hivatal igazgatója. Kollégák lettek megint, mint az ipariban, szorosan együttműködve az Érsekújvári járás irányításában.

 

Itt talán véget is érhetne a történet, de közel sem!

 

Még szorosabbra fűződött ugyanis kettőjük viszonya, most már vállvetve, koalícióban indulnak a Nyitra megyei választásokon, és együtt támogatják Milan Belicát, az öreg harcost, akinek szinte mindegy, kik támogatják, csak támogassák megint, negyedszer is, 67 évesen!

 

Helena és Bartolomej esete nem egyedülálló Szlovákiában, és rengeteg tanulságot lehet belőle levonnia minden választónak!

 

Aki nem hiszi, járjon utána!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: Google Maps

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!