Egyre nagyobb ritkaságnak számít, ha a parlament padsoraiban látjuk a képviselőket – az októberi ülésszak alatt viszont ez csaknem lehetetlen lesz.

 

A Most-Híd elnöke és a parlament alelnöke, Bugár Béla által benyújtott és elfogadott javaslat szerint a képviselők már nem fognak kétszer szavazni egy nap alatt, hanem csak egy alkalommal, 11 órakor.  A voksolás után mindenki mehet amerre lát, sokakat már aznap nem is fogunk látni a munkahelyükön. Az indok? A honatyák többet szeretnének foglalkozni a választásai kampánnyal a novemberi megyei választások előtt, mint a parlamenti ülésekkel.

 

Cseh példa

 

 hirdetes_810x300  

A koalíciós képviselők mellett Miroslav Beblavý független képviselő is megszavazta a javaslatot. Állítja, az ülésen jelen lesz tekintet nélkül arra, hogy mikor szavaznak. „Azok a képviselők, akik indulnak a megyei választáson, akkor sincsenek itt, ha nincs kampány. Úgyhogy mindengy” – jegyezte meg.

 

Jozef Viskupič (OĽaNO) ellenzéki képviselő és nagyszombati megyeelnök-jelölt állítja, hogy így kampányolni nem túl kulturált. „A cseh parlament minden egyes vagy minden második programpont után szavaz. Ez bebiztosítaná, hogy az ülésterem tele legyen nálunk is.”

 

Újabb bizonyítéka a hatalom arroganciájának

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament elnöke hozzátette, hogy a koalíciós képviselők döntését teljesen abszurdnak tartja, ez csak újabb bizonyítéka a hatalom arroganciájának.

 

„Ez a mi legfontosabb állásunk. Annak, aki jelölteti magát, alkalmazkodnia kell ahhoz, amiért fizetik. Én reggeltől estig itt ülök” – nyilatkozta az Aktuality.sk-nak.

 

Nicholsonová hozzátette, hogy így is rekordalacsony tárgyalási napjuk van nemcsak idén, hanem jövőre is. „Ráadásul a tárgyalási napok lerövidülnek annak a javaslatnak köszönhetően, amelyben a koalíció lerövidítette az egyes törvényjavaslatok tárgyalási idejét” – tette hozzá a liberálisok képviselője. 

 

Vajon hányan lesznek jelen késő délután? 

 

Erik Tomáš (Smer-SD) képviselő nem tudja, hogy a javaslat a kormánypártok egyezsége nyomán született-e meg, de ennek ellenére megszavazta. „Jelölt nem vagyok, úgyhogy nincs problémám azzal, ha 17 órától kell szavazni.” – tette hozzá. Azt ő sem tudta megmondani, hogy késő délután vajon hány képviselő lesz jelen a parlamentben, ha már nem kell szavazni:

 

„Ha a képviselőnek nincs más halaszthatatlan kötelessége, a parlamentben kellene ülnie. Nemcsak szavaznia, hanem dolgoznia is kell” – vélekedett a szociáldemokraták képviselője.

 

Gál Gábor (Most-Híd) szerint: „Mindig megpróbáltuk a gyűlés ütemtervét úgy összerakni, hogy ne tárgyaljunk közvetlenül a választások előtt. Ez most egy egyedülálló dolog.”

 

Aktuality.sk
kép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!