Azt, hogy mennyit keres egy európai parlamenti képviselő, általában csak találgatjuk, de abban mindenki biztos, hogy jól járnak funkciójukkal. 

 

Ugyan a legközelebbi EP-választások csak 2019-ben lesznek, a szlovákiai (és szlovákiai magyar) EP-képviselők rendszeresen hallatnak magukról, néha sokakat megdöbbentő kijelentéseket téve. Van olyan szlovákiai ellenzéki politikus, aki bár bejutott a szlovák parlamentbe, mégis inkább az európai képviselőségét tartotta meg, lemondva a szlovákról – ilyen volt például Richard Sulík a legutóbbi választások alkalmával.

 

Azon túl, hogy a képviselők egy-egy pártcsaládba tartoznak, egyéb érdekek is meghúzódnak a háttérben egy-egy témában való elköteleződésük kapcsán. Példaként említhetjük, hogy a 751 képviselői helyből álló Európai Parlamentről tavaly, egy nagyszabású e-mailkiszivárogtatás során kiderült az is, hogy 226 képviselőjére nagy befolyást gyakorolhat Soros György tőzsdeguru.

 

 hirdetes_400x285  

Soros Leaks: Kik Soros György szlovákiai szövetségesei?

 

De mennyi is az annyi?

 

Miért éri meg EP-képviselőnek lenni? Az EP hivatalos honlapján található információk szerint a rugalmas munkaidőn túl rendkívül vonzó a fizetés. 2009 előtt minden EP-s „honatya” azt a bért kapta, mint az általa képviselt ország parlamenti képviselői. Ennek köszönhetően elég nagy eltérések voltak az uniós politikusok bére között. Az olasz képviselők például 6-szor többet kerestek a spanyolnál. Ezekre az eltérésekre hivatkozva aztán 2009-ben egységesítették a béreket.

 

Egy EP-képviselő havi alapbére bruttó 8844,05 euró volt 2017 első félévében. Az adó és járulékok levonása után 6611,42 eurója marad.

 

A szlovák nemzetgazdasági átlagbér csaknem tízszerese

 

Korábban volt arra példa, hogy az EP-be pártlistáról bekerült képviselő fizetése egy részét előzetes megállapodás alapján visszajuttatta – hálából a lehetőségért – pártja száma. A 2009-től az EP rendelkezései a képviselők védelmében az ilyen megállapodásokat semmisnek nyilvánítják, mondván, hogy a bér egyedül az EP-s képviselőé – persze, ha valaki önszántából adja a pártnak, az más kérdés.

 

Ritkán látott tömött ülésterem az EP-ben. Fotó: Eurparl.europa.eu

 

A képviselőknek telesen kötetlen a munkaidejük. Évente 12 ülésszakot kellene abszolválniuk (ha ugyan beteszik a lábukat az ülésterembe) Strasbourgban, illetve további üléseken és bizottsági tárgyalásokon kell(ene) részt venniük Brüsszelben. Persze van olyan, aki minden plenáris ülésen részt vesz, de olyanok is akadnak, akik nem szeretnek bejárni dolgozni.

 

Egyébként munkába járni kifejezetten megérné még a lustábbaknak is. Minden egyes ülésen töltött nap után napidíjat is kapnak, ami idén 306 euró/nap. Ehhez elég reggel aláírni a jelenléti ívet…

 

És még a bónuszok is…

 

A remek fizetéssel bíró eurokraták egyéb költségeit is igen nagylelkűen téríti az EP. Az irodával, telefonszámlákkal és hasonló kiadásokkal kapcsolatos költségeket is az EP fedezi legfeljebb 4320 euró értékben – minden hónapban. 4264 euró jár utazási költségekre egy évben.

 

Az EP-képviselők asszisztenseket, gyakornokokat is alkalmazhatnak, és erre külön keret áll rendelkezésükre – 2017-ben legfeljebb 24 164 euró. Az EP képviselőkre sokszor vetült az a gyanú, hogy „visszaosztást” kérnek az asszisztensi fizetésből a „lehetőségért” cserébe. És bár a mai rendelkezések ezt szigorúan tiltják, több cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy ez még mindig általános gyakorlat. Fontos megjegyezni, hogy az EP képviselők 2009 óta nem alkalmazhatják saját rokonaikat asszisztensként.

 

A 24 164 eurót nem feltétlenül kell asszisztensekre költeni, negyedét tanácsadásra és tanulmányírásra is fordíthatják – ennek elszámolására pedig elég egy számla és egy szerződés. Hogy az a bizonyos tanulmány miről szólt és volt-e haszna, nem számít.

 

A parlamenti képviselőket is rangsorolják aktivitásuk és teljesítményük szerint. Ide kattintva lehet megnézni, hogy országok szerint melyik képviselő milyen helyezést kap. Csáky Pál (MKP) például a szlovákiai EP-képviselők között az 5 helyen végzett (az EP teljes, 751-es listáján 416.), rögtön után Richard Sulík (SaS) következik. A most-hidas Nagy József szlovákiai viszonylatban a 8. helyen áll (a teljes listán 446.).

 

Mennyi az annyi? Euró-tízezrek landolnak EP-képviselőink zsebében

 

Körkép.sk

Nyitókép: openeuropeblog.blogspot.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.