Ránk szakadt ez a fene nagy autonómia, hogy már kezdeni is alig tudunk vele valamit. Szombaton ugyanis megválasztottuk a világmegváltó Kisebbségi Kulturális Alap bizottságainak tagjait. Na nehogy azt gondolja a kedves olvasó, hogy mindet. Dehogy! Csak annyit, amennyit választanunk engedtetik. Bizottságonként kettőt az igazgató nevez majd ki. Nálunk ilyen az „autonómia”. Kicsit sárga, kicsit savanyú, kicsit sem autonóm, de a miénk (mint a megye). Alternatív autonómia.

 

Hétfőn reggel erről a csodálatos eseményről volt hivatott beszámolni Molnár Norbert, a KKA (keresni kell az autonómiát) igazgatója a felvidéki magyar rádió reggeli műsorában, és a beszámolóval nem is maradt adós. A szokásos standard szövegek mellett persze felmerült megint az autonómia szó is, csak rögtön társult hozzá egy kis faux-pas.

 

Molnár Norbert, a Kisebbségi Kulturális Alap Most-Hídhoz köthető vezetője. Kép: Körkép.sk

 

Szemfüles szerkesztőnk ugyanis felvetette azt a kérdést, hogy a KKA meghatározhatja-e a felvidéki magyar kultúra irányát és jellegét. Egyszeri igazgatónk pedig azt válaszolta, hogy azt csak a kulturális minisztérium határozhatja meg. Na hoppá! Annyira autonóm ez a mi kultúránk újabban, hogy a mindenkori szlovák kulturális miniszter határozhatja meg, hogy is nézzen ki. Őt meg ugye megint csak nem mi választjuk. Ügyesebb újságíró ezt rögtön számon is kérte volna, de nekünk itt is csak ez jutott…

  hirdetes_300x300   

 

Rögtön ezután találkoztam az Új Szó ide vágó véleménycikkével, amely felveti a kérdést, hogy vajh tudunk-e mit kezdeni a nekünk nagylelkűen adományozott kulturális autonómiával. Feltételezem, tudnánk, ha végre megkapnánk. Mert attól, hogy egy-egy cikkben és riportban a KKA megalkotói igyekeznek minden második mondatukkal alátámasztani, hogy ez bizony kulturális autonómia, attól ez a valami még mindig kicsit sárga, nagyon savanyú, és ha jól megnézzük, talán nem is a miénk.

 

Kép: narodnostnemensiny.gov.sk (illusztrációs felvétel)

 

Mészáros Hollósy András

Nyitókép: narodnostnemensiny.gov.sk (illusztrációs felvétel)

 

további ajánlott írások:

 

Így került az Új Szós Molnár Norbert a 8 millió eurós Kisebbségi Kulturális Alap élére (Videó, képek)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!