Ismét kiújulhatnak a koalíciós ellentétek a kormányban, a Szlovák Nemzeti Párt ugyanis hevesen tiltakozik Lucia Žitňanská (Most-Híd) javaslata ellen. Az igazságügyi miniszter megváltoztatná a droghasználattal kapcsolatos törvényt, ez pedig nem nyerte el az SNS tetszését. 

 

Az tervezet szerint amennyiben csekély mennyiségű droggal kapnak el minket  nem kerülnénk rács mögé, hanem egy legfeljebb 165 eurós bírságot kellene befizetnünk.

 

A nagyon kevés kábítószer birtoklása így nem számítana bűncselekménynek, hanem szabálysértésnek – ezzel a marihuána részleges dekriminalizációjáról lenne szól. De csak abban az esetben, ha az illetőnél maximum egy grammot találtak (más drogoknál jóval alacsonyabb mennyiség lenne a megengedett határ) és évente nem kapják el többször.

 

 hirdetes_300x300  

Az SNS tiltakozik 

 

A nemzetiek első alelnöke, Anton Hrnko azt üzente az igazságügyi miniszternek, hogy egyáltalán nem tetszik nekik a javaslat. Azt várja, hogy kidolgozását nem fogják folytatni. 

 

„Enyhíteni a droghasználók büntetőjogi felelősségét nekem nem tűnik jó lépésnek. Ezek az emberek, főleg a dílerek, nagyon negatív hatással vannak az emberekre” – nyilatkozta az Aktuality.sk-n Hrnko.

 

Tibor Bernaťák képviselő már egy kicsit óvatosabban fogalmazott, de ő is figyelmeztetett, hogy pártja a biztos nem fogja támogatni a marihuána dekriminalizációját. „Nem láttam Žitňanská miniszter javaslatát, úgyhogy először majd megvizsgálom. Azután nyilatkozok” – mondta az internetes portálnak. 

 

Nem tartanak a büntetéstől

 

Az igazságügyi tárca meg nem akarta kommentálni a koalíciós partner elégedetlenségét. Žitňanská javaslatának bemutatása során arra hívta fel a figyelmet, hogy a statisztikák alapján a büntetőeljárás fenyegetése nem riasztja el a fiatalokat attól, hogy drogokat használjanak. „A statisztikák alapján a fiatalok 30 százaléka már kipróbálta a marihuánát, vagyis elméletileg rendőrségi eljárás fenyegeti őket” – konstatálta.

 

Aktuality.sk
borító: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!