Két hét múlva, november 4-én tartják a megyei önkormányzati választásokat Szlovákiában, de a Smer továbbra sem mondta meg, melyik jelöltet támogatja Pozsony megyében. Robert Fico kormányfő a párt nyitrai konferenciáján a szociális intézkedések mellett beszélt a választások tétjéről is. 

 

A miniszterelnök figyelmeztetett az extrémizmusra is: „Szeretném, ha vörös reggelre ébrednénk, nem pedig barna vagy zöld reggelre” – utalt Marián Kotleba pártjának jelöltjeire.

 

„Államférfiként viselkedtünk”

 

 hirdetes_300x300  

Besztercebánya megyében a Smer Ján Lunter jelöltet támogatja. Fico kiemelte, hogy államférfiként viselkedtek: „Besztercebányán előnyben részesítettük a szélsőségesek legyőzését a pártérdekekkel szemben” állítja. Az AKO ügynökség legutóbbi, TA3 televíziónak készített felmérése szerint Lunterre a választók több mint 50 százaléka voksolna, ami idáig a legjobb eredmény. A jelöltet az összes demokratikus párt támogatja.

 

Ilyen kedvező számokra úgy tehetett szert, hogy az SaS jelöltje, Martin Klus és a függetlenként induló Stanislav Mičev is visszalépett. Marián Kotleba (ĽSNS) megyefőnökre jelenleg a választók 22 százaléka szavazna.

 

Fico szerint a a besztercebányai „kísérlet” nem tett jót a megyének, például 20 milliós uniós támogatásról is lemaradtak. „Németországban a 30-as években a szélsőjobb megnyerte a törvényes választásokat, de hogy aztán hogyan alapoztak a törvényes győzelemre, már más dolog” -mondta.

Robert Fico: “Mikuláš Dzurinda álmát valósítjuk meg”

A miniszterelnök Nyitrán az ellenzéket is kritizálta, mert nem álltak be Milan Belica jelenlegi megyefőnök mögé, hanem Ján Greššo színészt támogatják. Az AKO felmérése szerint az ĽSNS jelöltje, Milan Uhrík a negyedik helyen áll. A Smer megtartaná jelenlegi megyefőnökeit, Zsolnán viszont könnyen bajba kerülhetnek – a párt alelnöke és ispánja, Juraj Blanár ugyanis rendkívül szoros versenyt vív Erika Jurinová ellenzéki jelölttel.

 

„Védjük az embereinket ott, ahol indokolt”

 

A gazdasági és szociális intézkedések mellett szóba került a korrupció elleni küzdelem is. A kormányfő támogatja a „szigorú politikai felelősségre vonás azon köztisztviselők ellen, akik törvényt sértenek”, az előző vagy a jelenlegi kormányban.

 

„Nálunk is van korrupció, mint minden más országban. Itt viszont mindent korrupciónak tartanak” – mondta Fico. „Védjük az embereinket, ott, ahol indokolt” – tette hozzá. Viszont ott, ahol hibáztak „fejeknek kell hullania”.

 

A kormányfő szerint ezért teljes mértékben támogatják a bűnüldöző és illetékes szerveket. „Meg kell mutatnunk, hogy komolyan gondoljuk a korrupció elleni küzdelmet” – mondta a kormányfő, aki még mindig a Bonaparte komplexumban lakik, és aki mögött a Bašternák-ügyben érintett Robert Kaliňák belügyminiszter ült.

 

Denník N
Kép: dennikn.sk/Tomáš Benedikovič

Szeretne naprakész maradni? Így találhatja meg híreinket a facebook-on

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!