Komoly kormányváltó hangulat van az országban, ezt mutatják a megyei választások eredményei is.

 

Míg a voksolást országos szinten az ellenzék, addig Dél-Szlovákiában a Magyar Közösség Pártja nyerte.

 

A Smernek az eddigi hat helyett csak két megyét sikerült megtartania, Kotleba elbukta Besztercebánya megyét a független Luntnerrel szemben, Kassán szintén a független Trnka győzött a Smer favoritja, Raši ellenében. Az ellenzéki koalícióban induló OľaNO kettő, az SaS egy, a KDH egy megyefőnöki pozíciót szerzett.

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP megőrizheti befolyását

 

Az MKP mindkét megyefőnökjelöltje ígéretes eredményt ért el. Mind Berényi, mind pedig Farkas mögött erős magyar frakció sorakozik fel Nagyszombat illetve Nyitra megyében, így a további tárgyalások eredményei akár megyei alelnöki posztokat is érhetnek a magyar pártnak.

 

Ami a megyei képviselői helyeket illeti, a magyarok által lakott öt megyéből négyben az MKP diadalmaskodott, egyben a Most-Híd szerzett több mandátumot. Országos szinten az eredmény 33:10 az MKP javára, miközben Bugárék Pozsony, Nagyszombat, Nyitra és Besztercebánya megyében csak 1-1-1 mandátumot szereztek, Kassa megyáben ellenben rávertek az MKP-ra 6:1 arányban.

 

Járási szintre lebontva a helyzet a következő:

 

MKP – képviselői mandátumok száma:

 

Pozsony – 1

Szenc – 2

Galánta – 5

Dunaszerdahely – 8

Komárom – 6

Vágsellye – 1

Érsekújvár (Párkány) – 3

Léva – 1

Nagykürtös – 1

Rimaszombat – 4

Tőketerebes- 1

 

Most-Híd – – képviselői mandátumok száma:

 

Pozsony – 1

Komárom – 1

Losonc – 1

Rozsnyó – 1

Tőketerebes – 6

 

Körkép.sk

 

A Most-Híd vesztesei és győztesei

 

A ritkán látható mocskolódó, negatív kampányt folytató Most-Hidas megyefőnökjelölt, Rigó Konrád még csak képviselőként sem jutott be Nagyszombat megyébe. Az ifjú politikus karrierje így ideje korán véget is érhet, hiszen szülővárosában, Dunaszerdahelyen sem tudott meggyőző eredményt elérni. A parlamenti képviselők közül elbukta a megyei mandátumot a Most-Híd frakcióvezetője, Gál Gábor, Pfundtner Edit és František Šebej is, így a megyei eredmények az egész párt számára óriási csalódást jelentenek, és Bugárék közelgő politikai végét jelzik.

 

A füleki Agócsa Attila ugyanakkor bejutott Besztercebánya megyében, mint ahogy a tőketerebesi járás hatfős vegyespárti különítménye is elégedett lehet megszerzett Kassa-megyei mandátummal.

 

Az MKP vesztesei és győztesei

 

Nem jutott megyei mandátumhoz a párt három alelnöke, Németh Gabriella, Pozsony megye eddigi alelnöke, a párt szociálisügyi alelnöke, valamint Varga Péter mezőgazdasági alelnök és Kiss Beáta oktatásügyi alelnök sem Nyitra megyében.

 

Kassa megyében az MKP rossz lóra tett Richard Raši személyében, ami egyértelműen Zachariaš István felelőssége.

 

Komáromban az MKP-nak alig 19 mandátum hiányzott az újabb megyei mandátumhoz, ennyi lett a különbség Knirs Imre helyi alpolgármester, és a város polgármestere, a függetlenként induló Stubendek László mögött.

 

Kőrösi Ildikó önkormányzai alelnök ellenben megyei mandátumot szerzett a Vágsellyei járásból, és nagyon jól teljesített a Cziprusz – Auxt- Juhász – Rigó négyes is a rimaszombati járásból.

 

Az előrehozott választásokra kevesebb az esély

 

A kormánykoalíció számára csúfos vereséggel végződő megyei megmérettetésnek egy érdekes következménye is lehet: ilyen lejtmenetben, kormányváltó hangulatban valószínűleg nem fogják kockáztatni az előrehozott választásokat.

 

Bővebb elemzéssel a részletes eredmények ismeretében jelentkezünk.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

MKP: A megyei választások az MKP győzelmét hozták Dél-Szlovákiában (Videó)

 

Szlovákia választ! Megyei választások 2017 – Percről percre a Körképen

 

Megyei választások 2017: Részeredmények, statisztikák – percről percre

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!