Az újonnan megválasztott megyeelnökök és képviselők feladata, hogy megmutassák, mire jók a megyék, mi a feladatuk és min tudnak változtatni – mondta a TA3 televízió A politikában (V politike) című műsorában Andrej Kiska államfő. Hozzátette, az emberek gyakran nem is tudatosítják, mekkora hatásköre van a megyei önkormányzatoknak.

 

Az emberek változást akarnak

 

Ján Lunter besztercebányai megyefőnök kapcsán megjegyezte, hogy jó jelölt volt, megmutatta céljait és hogy min szeretne változtatni. „A média, aktivisták, nonprofit szervezetek, politikusok is elköteleződtek, az egész közösség összefogott és megmutatta, hogy egy modern Szlovákiát szeretne.”

 

 hirdetes_810x300  

„Nem szabad elaludnunk. Az újkori fasiszták egy szervezett, erős és veszélyes politikai erő”

 

„Továbbra is problémák vannak a szegény régiókkal, korrupcióval, stagnáló oktatásüggyel, egészségüggyel, nem vagyunk szociális állam. Minden politikusnak tudnia kellene, hogy nem a saját előnyök, hanem az ország szolgálata és a változtatás miatt politikusok.

 

A választási részvétel ugyan csak 30 százalék volt, de az államfő szerint kiderült, hogy az emberek változást szeretnének. A megyei rendszer megváltoztatása Kiska szerint még nem aktuális téma: „Úgy tűnik, hogy nem létezik jelenleg szélesebb politikai akarat a probléma megvitatására, de én támogatom, hogy beszélgessünk erről.”

 

A KTAG-ügy

 

A KTAG-ügy Kiska szerint csak egy „szokásos, piszkos politikai küzdelem”. „Megmutatkozik, ki áll az egész ügy mögött, ki tudott róla és bánt, hogy az államfő ellene is politikai harcot vívnak.” Azzal kapcsolatban, hogy cége kevesebb adót fizetett be megjegyezte, hogy a társaság a vizsgálat után elismerte a hibát és kifizette a hiányzó összeget.

 

Szerinte a tevékeny megbánás intézménye rosszul van felépítve Szlovákiában. Kiska úgy véli, különbséget kell tenni a „csalók, akik kofferekben hordanak fiktív milliókat” és a vállalkozók között, aki hibázhatnak, de helyre is hozhatják. Az államfő szerint visszaélnek a rendőrséggel és információk szivárognak ki onnan. „A kormánynak cselekednie kellene. A programban azt mondták, hogy független bizottságot állítanak fel a rendőrség ellenőrzésére. Ez a mai napig nem történt meg.” – tette hozzá.

 

Szlovákia és az EU 

 

A Robert Fico miniszterelnök és Andrej Danko házelnök társaságában aláírt memorandumot Kiska jelentős lépésnek tartja. „Már az EU magjában vagyunk, fontos, hogy tárgyaljunk arról, hogyan folytassuk az integrációt.” -tette hozzá.

 

A Szlovákia csak az Európai Unió keretén belül válhat öntudatos és befolyásos országgá, miközben egyetlen uniós tagország sem képes arra, hogy önállóan megoldja a fontos problémákat – egyezett meg korábban a három legmagasabb közjogi méltóság.

 

SME
kép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!