Kinyitottuk az ablakokat, hogy kiszellőztessünk. Így kommentálta Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter, hogy a Smer összes alelnöke, köztük ő is felajánlotta lemondását a párt elnökségének a megyei választások eredménye miatt.

 

A Smer elnöksége kedden újra foglalkozott a megyei választások eredményével. Ezen a találkozón azonban már részt vett Robert Fico is. Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter és pártalelnök pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bejelentette, felajánlja lemondását.

 

Később Robert Fico kormányfő és pártelnök erre úgy reagált, hogy nem Maďarič, hanem minden alelnöke felajánlotta távozását. Kažimír nem erősítette meg Fico kijelentését.

 

  hirdetes_300x300   

Tisztogatás lesz?

 

A Pluska.sk információi szerint a kormányfő a Tiszta Nap reszocializációs intézet körüli botrány miatt menesztené Ján Richter munkaügyi minisztert (de megtarthatná pártigazgatói posztját). Ha Richter ebbe nem egyezne bele, az új pártigazgató Robert Fico jelenlegi tanácsadója, Erik Tomáš lenne.

 

Az ellenzék és a közvélemény egy tekintélyes része nem Richter, sokkal inkább Robert Kaliňák belügyi tárcavezető leváltását várta. Az ellenzék szerdán bejelentette, hogy újra aláírásokat gyűjt rendkívüli parlamenti ülés összehívásához, amelynek célja újra Kaliňák leváltásának megkísérlése lenne.

 

Kaliňák nem ad egyenes választ

 

Robert Kaliňák Kažimírhoz hasonlóan kitér a lemondás felajánlására vonatkozó kérdések elől. Épp ezért jogosan merül fel, hogy az egész „lemondási hullámot” Maďarič indította el bejelentésével. A kulturális miniszter a megyei választások előtt elsőként (és azóta is egyedüliként) jelentette ki, hogy személyi változásokra lenne szüksége a Smernek. Tegnap újra elsőként jelentette be, hogy felajánlja lemondását. Azt pedig, hogy a Smer összes alelnöke is csatlakozott hozzá, Robert Ficotól tudta meg a sajtó.

 

Fennáll a lehetősége, hogy Fico a párt egységességének látszata védelmében jelentette ki az elhangzottakat, hogy a kulturális miniszter partizánakcióját meghiúsítsa.

 

Kaliňák egyébként a következő ködös választ adta az egyszerű eldöntendő kérdésre:

 

Tegnap vaóban felajánlotta lemondását a Smer elnökségének?

 

Egyikünk sincs a székhez láncolva. A belső megbeszéléseink pedig, amelyekről most szó van, tovább folytatódnak, és ha majd lezárulnak, az eredményről biztosan értesítjük önöket.

 

Miért nem akar egyértelmű választ adni, hogy felajánlotta vagy sem a lemondását?

 

Azért, mert nekünk megvannak a magunk belső szabályi, amelyeket tiszteletben tartunk…

 

Sme.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!