Andrej Danko (SNS) házelnök Állami Dumában elmondott beszéde kívül eset külpolitikai irányvonalunkon és oroszországi látogatása hiba volt – mondta a közmédia szombati rádióműsorában  František Šebej (Most-Híd) képviselő, a külügyi bizottság elnöke. 

 

A látogatásnak nem kellett volna megtörténnie, állítja

 

„Úgy gondolom, hogy nem kellett volna ott beszélnie és a látogatásnak sem kellett volna megvalósulnia. Nem tudok olyan delegációról az EU-ban, amely a Krím elcsatolása után meglátogatta volna a Dumát.” – mondta Šebej.

 

Ő meg van róla győződve, hogy Danko beszéde nem segített a szlovák külpolitikának.

 hirdetes_810x300  

 

„Minden, ami ott elhangzott, nagy értelmetlenség volt. Milyen szláv együvé tartozás? Az, amelyik megengedi az oroszoknak, hogy gyilkoljanak Ukrajnában? A vendéglátó, Viačeslav Volodin, az Állami Duma elnöke Krím elcsatolása után felkerült a szankciós listákra és nem értem, hogyan engedhetik meg maguknak közjogi méltóságok, hogy olyan ember lássa vendégül őket, akivel szemben szankciók érvényesek.”

 

A parlamenti képviselőt nem érdekli,hogy megsértődik-e az SNS a koalíciós partner kritikáján. „Ez egy nagyon komoly dolog, kötelességemnek érzem, hogy elmondjam” – nyilatkozta. Šebej nem gondolja viszont, hogy Danko ártani akart volna Szlovákiának. „Valószínűleg rosszul értelmezte, mit jelent ez külpolitikai téren” – jegyezte meg.

 

Kiska beszédével egyetért 

 

Miközben az SNS elnöke Moszkvában tartózkodott, Andrej Kiska államfő az Európai Parlamentben szólalt fel. „A beszéde arról szólt, amelyet a három legfőbb közjogi méltóság közös nyilatkozata is tartalmaz. Kiállt az EU és az euroatlanti irányvonal mellett. Az államfő beszédével egyetértek.” – mondta Šebej.

 

„Egyetértek, Andrej Danko esetében ez nagy hiba volt. Nem kellene oda járnia és beszélnie. Danko arról híres, hogy hasonlóan merész lépéseket tesz a külpolitikában. A pánszláv összetartozás iránti kötődést értelmetlenségnek tartom. Ez egy mítosz és utópia, ami soha nem létezett. A mai geopolitikai helyzetben ez a helyzet Szlovákia számára védhetetlen.”

 

-vélekedett Juraj Droba (SaS) képviselő, a bizottság tagja. Az nem tudta megmondani, hogyan reagál majd az ellenzék Danko lépésére, vagy megpróbálják-e esetleg leváltani. Šebej úgy vélte viszont, hogy ilyen felelősségre vonásnak nem kellene történnie. „El kell mondani hogy hiba volt, de ez nem függ össze a parlament elnökének teljesítményével.”

 

SME/TASR
kép: Andrej Danko Facebook oldala

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!