Mennyi ideig tart egy párt szavatossági ideje? Ezt a kérdést járja körbe a Sme szlovák napilap cikke, amely Robert Fico és a Smer népszerűségének visszaesésének okait vette górcső alá.

 

Két évtizeddel ezelőtt tömegek tapsoltak a HZDS vezérének, Valdimír Mečiarnak, 1998-ban mégis padlóra került, és ez után csak koalíciós tényezőként sikerült visszatérnie. Pedig előtte háromszor volt kormányfő, és ezt a rekordot egyedül Robert Fico tudta utána csinálni.

 

Azonban több jel is arra mutat, hogy a Smer kezd kifulladni, annak ellenére, hogy a párt látszatújításokkal próbált új lendületet adni a „szocdem projektnek”, például 2016 végén új stratégiát állítottak fel, amely kétségbeesetten bizonygatta, hogy a szociáldemokrata irány „nélkülözhetetlen”.

 

 hirdetes_300x300  

Bemutatták a Smer új programjának alapjait

 

Lassú agónia

 

Robert Fico és a Smer népszerűségének törése még 2014-ben kezdődött, amikor Fico elvesztette az elnökválasztásokat a politikában ismeretlen Andrej Kiska ellen. Ezután a 2016-os parlamenti választásokon 34 képviselői helyet bukott el, és egy teljesen rendhagyó kormánykoalíció létrehozására kényszerült, hogy helyzetben maradjon. A 2017-es megyei választásokon pedig négy megyét veszített el.

 

Pártpreferencia tekintetében még látványosabb a gyengülés. A szocdemek a 2012-es választásokon még 44,4 százalékot szereztek, előtte két évvel 40 százalékot. Ma az összes közvélemény-kutató ügynökség 25-27 százalékra méri a Smer népszerűségét.

 

A párt is érzi a vesztét: ha nem is pozitív változások történnek, mégis valami megmozdult. Marek Maďarič kulturális minisztert gyakorlatilag leváltották a párt alelnöki posztjáról, és a hírek szerint Ján Richter is távozik a munkaügyi miniszteri székből.

 

Még ha ezzel a párt legnagyobb problémái nem is oldódnak meg, az világosan látszik, hogy érzik a lassú elmúlás veszélyét, és megpróbálnak ellene tenni valamit.

 

Felmérés: Már az AKO-nál is megzuhant a Most-Híd. Nagy pácban vannak a kormánypártok

 

A vezetőváltás esélyei

 

Az sem jelentene a Smer számára különösebb megoldást, ha távozna a pártelnök, Robert Fico. Tipikus példa erre az SDKÚ esete. A sorozatos korrupciós ügyekben fuldokló párt Dzurinda helyett hiába rakta az első helyre Iveta Radičovát. A párt bukását nem tudta megakadályozni.

 

Ennek oka természetesen nem csak a párt maga, hanem a kialakult verseny az SaS és az Egyszerű Emberek megjelenésével.

 

Hasonlóképp a Smer végső bukása is akkor veszi kezdetét, ha releváns alternatíva léphet a helyére. Ilyen lehet a Progresszív Szlovákia, ám ez a mozgalom még csak alakulóban van.

 

Új (bal)liberális párt alakul Szlovákiában, leváltanák a Smert

 

Az MKP és a Most-Híd

 

A SME cikke szerint a pártok elsüllyedése nem csak a vezetők elhasználódásával vagy a korrupciós ügyekkel függ össze, hanem a versennyel is. Példaként pedig épp az MKP-t és a Most-Hidat hozzák fel.

 

„Bugár Béla egy sikertelen pártelnökválasztás után 2009-ben megalakítja a Most-Hidat, amely azóta már kétszer vált kormánytényezővé, míg az MKP be sem jutott a parlamentbe”

 

A párhuzam mindazonáltal sántít: A Most-Híd csak részben lehetett az MKP versenytársa, hiszen választóinak több mint fele szlovák (a Focus 2016-os felmérése szerint), és csak 44 százaléka magyar. Ráadásul az MKP még mindig stabil szavazóbázissal rendelkezik, míg az eltűnő pártok (SDKÚ, Sieť), népszerűsége messze 1 százalék alá süllyedt. E tekintetben a felvidéki magyar politikai paletta nem követi a szlovákiai szabályokat.

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!