Besztercebánya megye alakuló ülésén a Körkép.sk az újonnan megválasztott megyefőnököt, Ján Luntert kérdezte elképzeléseiről a magyarok által lakott területek fejlesztési lehetőségeiről. Nyilatkoztak portálunknak a megye magyar képviselői is.

 

Javulhat a helyzet az eddigiekhez képest? Tervek, elképzelések, ígéretek, formálódó erőviszonyok Besztercebánya megyében.

 

Ján Lunter megyeelnök (független):

 

 hirdetes_810x300  

A legfontosabb a lobbizás az R2-esért, a „Dél utakat kér” jelszó szellemében. A jobb úthálózat egyben a foglalkoztatottság növelését is jelenti. Üresek az ipari parkjaink, erős beruházókra van szükség. További fontos dolog, hogy intenzívebbé tegyük az akciótervek kihasználását.

 

Szeretnénk támogatottságot biztosítani a mezőgazdaságban dolgozóknak. Nem tartom szerencsésnek, hogy míg egy farmer jelenleg csak 13 000 euró támogatást kaphat, addig egy vállalkozó akár 200 000 eurót. Ki kell használni a termőföldet, a monokultúráról át kell térni a több munkaerőt foglalkoztató kultúra termesztésére.

 

Az úthálózat felújítása nagyon fontos, jóval több pénzre lenne szükségünk, meglátjuk, mire lesz elég a jelenlegi keret. Nagyon fontosnak érzem a kommunikációt a kormánnyal, annak javulásától sokat remélek.

 

Ján Luntner, Besztercebánya megye megyefőnöke. Kép: Facebook

 

Auxt Ferenc (MKP):

 

Legfontosabb prioritásnak érzem, hogy stabilizálni tudjuk érdekeltségünket a középiskolákon. Maradjanak meg az iskolák, ne kelljen mindig harcolni az osztályok számáért. Úgy érzem, ebben van a megmaradásunk legnagyobb jelentősége.

 

Szeretnénk hozzányúlni a szociális otthonaink fejlesztéséhez, és természetesen nagyon fontosnak érzem az úthálózatunk felújítását.

 

A megyén belüli pozíciónkról jelenleg is folynak a tárgyalások, úgy érzem, nem a legjobban állunk, de még nem dőlt el semmi.

 

Rigó László (MKP):

 

Prioritásaink a munkahelyteremtés, az úthálózat rendbetétele, a határátkelők fejlesztése, a kórház kérdésének a megoldása. Az új megyeelnökkel és a képviselői klubokkal folynak a tárgyalásaink. Talán egy kicsit könnyebb helyzetben leszünk, mint eddig voltunk.

 

Cziprusz Zoltán (balja) és Rigó László (jobb oldalt) Kép: CZZ Facebook-oldala

 

Cziprusz Zoltán (MKP):

 

A legfontosabbnak most azt tartom, hogy az MKP képviselőcsoportja a lehető legjobb pozíciót harcolja ki a megyében. Folytatjuk a tárgyalásainkat a többi képviselővel.

 

Agócs Attila (Most-Híd):

 

Remélem, hogy ebből a pozícióból többet tudok segíteni a városomnak és a régiómnak, mint eddig tudtam. Rendet kell teremteni az útjaink kezelésében és a középiskolák programjaiban.

 

Szeretnénk Füleken egy integrált egészségügyi központot kialakítani.

 

Reményeim szerint benne leszek a Lunter megyeelnök körül kialakuló képviselői csoportban, aminek egyelőre húsz tagja van. A többit a későbbiekben meglátjuk.

 

Mede Géza

További ajánlott írások:

 

https://www.korkep.sk/cikkek/regio/2017/12/06/kotleba-ment-luntner-jott-unnepelyes-megyegyules-rimaszombatban-kepek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!