Valami történt a Smer háza táján, Robert Fico ugyanis egy héten belül két radikális lépést is tett. Olyat, ami eddig nem igazán jellemezte őt.

 

Mindkét esetben sajátjaiból csinált hülyét, miközben ő maga a populizmusba menekült. Mindkétszer az ellenzék nyomására kényszerült átértékelni addigi álláspontját és adta ki a parancsot: Hátra arc!

 

Közben lemondott a Smer alelnöke. Marek Maďarič a párt egyik ideológusa, a választási kampányok főnöke, sokáig Robert Fico bizalmi embere. A Smer hétvégi kongresszusának sajtónyilvános részén ráadásul kritikus felszólalása volt, miután a küldöttektől nagy tapsot kapott. Értjük, ugye? A lemondott alelnök a saját pártján belüli állapotokat nehezményezte, az önreflexió hiányára mutatott rá, amiért nagy taps lett a jutalma. Majd mindezt kerek perec még egyszer jól kihangsúlyozta az ellenzéki sajtóban a Smer egyik parlamenti képviselője, Podmanický.

 

 hirdetes_810x300  
Közben lemondott a Smer alelnöke. Marek Maďarič a párt egyik ideológusa, a választási kampányok főnöke, sokáig Robert Fico bizalmi embere. Kép: pozri.sk

 

Mi történik a legnagyobb párt háza táján?

 

A Smer lejtmenetben van. A csúszás igazából három éve, Fico sikertelen államfőjelöltségével vált nyilvánvalóvá. Folytatódott a választók számára mai napig érthetetlen oligarchakoalíció megalakulásával. A párt süllyedését (azért még mindig 20 százalék fölött vannak) egy hónapja a megyei választások tették egyértelművé.

 

Ebbe a Fico számára érzékeny időszakba érkezett a képviselők fizetésemelésének kérdése, melynek legnagyobb szószólója Bugár Béla volt. Ha Fico valamihez ért, az a marketing. Azonnal kiszúrta, hogy politikai öngyilkosság havi ezer euróval emelni a képviselői fizetéseket és lépett. Bugár erre megsértődött, így majd jövő év derekán jöhet a rendszerszerű megoldás.

 

Egyik öngól a másik után

 

A nagyobb öngólnak a 30 eurós orvosi illeték bevezetése bizonyult, amennyiben valaki délután, konkrét időpontot szeretne kérni az orvostól a kivizsgálásra. A vicc az egészben, hogy a törvénytervezetet a Smer saját egészségügyi minisztere, Drucker nyújtotta be. A 30 eurós illetéket (először még 50 eurót) a Most-Híd hasznos hülyéjének” bizonyult politikusa, Komárom bukott polgármestere, Bastrnák Tibor javasolta. Majd miután elfogadták, az ellenzék pedig ellentámadásba lendült, Fico pénteken visszavonulót fújt és bejelentette, megszüntetik az egészet. Azt, amit szerdán elfogadtak.

 

A Smerben a jelek szerint gondok vannak. Az az olajozottan működő gépezet, mely szinte zavartalanul kormányzott hosszú választási ciklusokon keresztül, hirtelen sorra mutatja fel saját gyengeségének jeleit.

 

Andrej Danko önmagát írta le, Bugár Béla 27 év után már teljesen hiteltelen, Robert Fico pedig a sajátjai által megszavazott dolgokat írja felül, rettegve az ellenzéktől és a közvélemény hatásától.

 

Közeledik a kormányváltás.

 

Király Zsolt

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!