Összejött hát az MKP – OľaNO koalíció. Igaz, egyelőre megyei szinten, a nagyszombati kerületben. Berényi József (MKP) ráadásul első alelnöke lesz az OĽaNO-s Jozef Viskupičnak. Komoly portfólióval, mellyel nagyot lehet domborítani, de ugyanakkor bukni is.

 

A Berényi Józseffel szembeni elvárások úgy magyar, mint szlovák részről nagyok. A megyei alelnökök ráadásul nem csak az adott régiót kapják már meg mint eddig, hanem helyesen  az egész szakterületért fognak felelni a megye egészén.

 

Fontos területek, komoly hatáskörök

 

 hirdetes_810x300  

Igy tényleg az egész megyéért vállalnak felelősséget. Felelniük kell a döntésekért úgy a magyar, mint a szlovák nemzetiségű lakosság előtt. Az MKP-s politikus esetében ez a magyarság szempontjából olyan kiemelten fontos területeket jelent, mint a közlekedés, infrastruktúrafejlesztés, oktatás és iskolaügy.

 

Berényi fog felelni például azért, ha rossz lesz a közlekedés éshiányoznak majd a megfelelő buszjáratok Dunaszerdahely és Galánta között, ha történetesen nehéz helyzetbe kerülnek a megyei fenntartású iskolák, vagy éppen gyengélkedne az oktatásügy.

 

Láthatóbb politizálásra van szükség

 

Berényit nem kell félteni, felkészült politikus, aki parlamenti, országos és megyei szinten is jó teljesítményre képes. Ugyanakkor egy első alelnöki poszt látható politizálást követel. Sokkal láthatóbbat, mint amilyenre Tibor Mikuš idejében lehetőség volt. Saját csapatot, szakembergárdát, szisztematikus munkát, mediális felületet, ahol nem csak a kampányban, hanem öt éven keresztül rendszeresen beszámol a teljesítményéről. És vele együtt az egész MKP-s megyei frakció.

 

Jó lecke és felkészülés lesz ez a pártnak a parlamenti választások előtt. A megyei alelnök, illetve a galántai és dunaszerdahelyi járásból érkező magyar frakció bizonyíthatja azt is, hogy nincs miért félni a magyaroktól, akik nemcsak regionális, de országos szinten is megbízható partnerek.

 

Közelebb a közös parlamenti OĽaNO – MKP induláshoz

 

Igor Matovič javaslata, a parlamenti választásokon való esetleges OĽaNO – MKP közös indulás így közelebb került. Az MKP nagyszombat megyei politikusai (köztük Menyhárt József, az MKP elnöke) bizonyíthatják, mennyire állnak a helyzet magaslatán, vagy éppen mennyire bizonyul majd egyikre-másikra esetlegesen nagynak az a bizonyos kabát.

 

Berényiék vezetésével Nagyszombatból vághat neki az MKP a parlamentbe való visszajutásnak. Ehhez már „csak“ jó teljesítményre és következetes politizálásra van szükség.

 

Király Zsolt

Nyitókép: webnoviny.sk

További ajánlott írások:

 

Berényi József lesz Nagyszombat megye első alelnöke

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!