Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a jövő ősszel esedékes helyhatósági választásokon az ellenzéki SaS és OĽaNO együtt indítanak jelölteket, míg – legalábbis Alojz Hlina szerint – a KDH-val egyelőre nem terveznek „közösködni”. A háttérben valószínűleg az húzódik meg, hogy a kereszténydemokratáknak Pozsonyban és Kassán egyéni ambíciói vannak, míg a másik két ellenzéki párt már elosztotta egymás közt a lapokat még a megyei választások előtt.

 

Eszerint az SaS-é volt a pozsonyi megyefőnökjelöltség, Matovičék pedig polgármesterjelöltet állíthatnak 2018-ban. Nyilván harmadik opció nincs, így a KDH ebbe az alkuba már nem fért bele.

 

Hlina tegnapi kijelentéseire reagálva azonban az SaS és az OĽaNO is állítja, nyitva áll a lehetőség Hlináék előtt, eszükbe sincs kizárni soraikból a kereszténydemokratákat.

 

 hirdetes_300x300  

„Ellenkezőleg. Ugyanúgy szeretnénk fellépni, mint a novemberi megyei választások alkalmával. Mint a két legerősebb ellenzéki párt előbb létrehozzuk a magját egy ellenzéki koalíciónak, amihez aztán csatlakozhatnak a későbbi tárgyalások során más pártok is, beleértve a parlamenten kívülieket is. Ez egy hatékony módja a jó egyezség megalapozásának”

 

nyiltkozta Richard Sulík Igor Matovičcsal közös sajtótájékoztatóján. Ebből egyértelműen kivehető, hogy a jobboldali ellenzék teljesen nyitott például az MKP-val való együttműködésre is.

 

Sulík és Matovič Hlináék nélkül vágna neki az önkormányzati választásoknak

 

Hlina: Nem leszünk ötödik kerék

 

A KDH elnöke szerint kollégái pontosan tudták, mikor küldte el nekik az együttműködési nyilatkozatot.

 

„Azt, hogy ők ezt elutasítják, nem is kommentálom. A féltékenység megsemmisítő lehet, a politikai kapcsolatokban nincs helye. Ha valaki irigy, azon nem segíthetek. Nem leszünk felesleges harmadik”

 

mondta Hlina. Hozzátette, ha Sulíkék érdemi egyezséget szeretnének, január közepéig van idejük átgondolni a dolgot. Elmondása szerint a KDH még mindig nyitott a megyei választások előttihez hasonló együttműködésre, de nem bármi áron. Továbbra sem zárta ki, hogy a KDH végül egyedül száll ringbe Pozsony és Kassa vezetéséért.

 

Nem elég egységesnek látszani

 

A helyzet nem annyira bonyolult. Az SaS és az OĽaNO között sokkal jobb a kémia, ráadásul két párt között felosztani a jelölteket jóval könnyebb és kevesebb áldozattal jár, mint három párt között. A KDH több szempontból is kilóg a sorból: szellemisége jóval konzervatívabb a másik két párténál, máshogy ítéli meg például a marihuána legalizálását és az LGBTI jogokat. Pártstruktúrája és szavazóbázisa is merőben eltérő. Sajátján kívül leginkább az ĽSNS választóit képes megszólítani.

 

Az egykor hosszú ideig parlamenti párt 2016-ban szorult ki a törvényhozásból – nagy meglepetésre. Jelenleg 6-7 százalékos a pártpreferenciája. A jobboldali koalícióban nem először becsülik alá súlyát, a megyei választások előtt is elég kevés helyet kínált fel az ellenzék „magja” a közös listán, végül mégis megegyeztek. Más szempontból sem hagyható figyelmen kívül: Hlina pártelnök többször kijelentette, hogy „nem biztos az MKP Szlovákia iránti hűségében”.

 

Az SaS és az OĽaNO mai reakciója nem annyira meggyőző. Számukra a legfontosabb az lenne, ha fenntartanák az ellenzéki koalíció egységességének látszatát. A KDH ezzel tisztában van, és jelenleg ő veszíthet ezzel a legkevesebbet: „standard” pártként egy előrehozott választás után elfogadható koalíciós partner lenne az ellenzék és a mostani kormánypártok számára is.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt, HNonline.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!