„Az idei év egyik nagy tanulsága, hogy megdőlt az az elmúlt 20-25 évben elég sűrűn hangoztatott tézis, hogy a felvidéki magyar közösségeknek az anyaországon keresztül nem lehet segítséget nyújtani és nem kell az anyaország mindenkori kormányával kapcsolatot tartani” – fogalmazott Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke a párt évértékelő sajtótájékoztatóján.

 

Elmondása szerint az óvodaprogram, a gazdaságélénkítő csomag és az arra érkezett magyarországi anyagi támogatások is erre mutatnak rá.

 

30 millió euró érkezett Magyarországról kulturális támogatásként

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP idén megnézte, milyen összegű források érkeznek a szlovákiai magyar közösséget segítő intézményrendszerbe kulturális támogatásként Magyarországról. Az eredmény szerint nagyjából 30 millió euró érkezett az idei évben a kulturális célzattal az országba az itteni magyar intézményekbe.

 

„Ennek az összegnek az itt befizetett áfa és elvezetési tartalma több, mint amit a szlovák kormány a magyar kisebbségi kultúrára szán. Durván négy millió euró az erre elkülönített összeg” – mutatott rá Őry.

 

 

Az MKP politikusa elmondta, hogy az intézmények fenntarthatósága Magyarország kormányzata nélkül működésképtelen lenne, hiszen a szlovákiai pályázati rendszer leginkább az egyes intézmények rendezvényeinek támogatásáról szól és nem arról, hogy az intézményt, mint például a Csemadok, Pedagógusszövetség, színházak, stb. fenntartsák.

 

Megyei választások: Az MKP nem folytatott negatív kampányt

 

„A másik, MKP-t érintő újabb bevett kommunikációs panel is megdőlt, mégpedig, hogy az MKP kizárólag negatív, lejárató kampányt folytat. Miközben az elmúlt években a különböző támadásokra érkező reakciókat értelmezték így. Az idei évben az irreleváns, valótlan felvetésekre egyszerűen nem voltunk hajlandóak reagálni. Amivel a választásokon a képviselőjelöltjeink, megyefőnök-jelöltjeink kihívói nem tudtak mit kezdeni” – tette hozzá Őry.

 

Szerinte részben ez, részben az eredmények és az a munka, amelyet az MKP képviselői elvégeztek, hozta azt az eredményt, amely országosan a harmadik legerősebb megyei képviselettel bíró párt kategóriájába sorolta az MKP-t.

 

„Egy parlamenten kívüli párt esetében úgy, hogy öt megyében indult, nem is nyolcban, ez egy nagyon erős eredmény. Vannak olyan helyzetek keletről, amelyek lehettek volna jobbak is, de a rossz tapasztalat is hasznos lehet a jövőbe tekintve a józanul történő gondolkodás érdekében” – mondta.

 

Meg kell köszönni a magyar állam támogatását

 

A Körkép kérdésére válaszolva az oviprogram kapcsán Őry elmondta, hogy meg kell köszönni a magyar államnak és a magyar adófizető polgároknak, hogy a szlovák állam helyett – ami szerinte kritikaként is megfogalmazható – az itteni magyar óvodáknak az állagát javítja.

 

 

„És ez nem azért történik, mert a polgármesterek nem igyekeznének saját hatáskörükben szlovák költségvetési forrásokhoz jutni. Többször pályáznak, de a szlovák állami módszertan addig szűkíti a pályázati rendszert, amíg több magyar pályázó kizárásra kerül a lehetőségekből” – mutatott rá a politikus.

 

Őry: A szlovák kormánypártok fúrják a magyar fejlesztési csomagokat

 

Őry szerint ezért is furcsa, amikor a kormányzati pártok képviselői megjelennek egyes óvodafejlesztéseknél (szerk. meg. legutóbb Komáromban, a helyi református óvoda zöldmezős beruházásának ünnepélyes elindításánál jelent meg sokak megrökönyödésére Bugár Béla, a Most-Híd elnöke), vagy ahogy fúrják, hiszen a gazdasági fejlesztési csomagot is fúrták.

 

Őry rámutatott, az idei év eredményei ezen a téren is azt mutatják, hogy érdemes magyarnak lenni, hiszen a magyar kormányzat kínál olyan megoldásokat, amelyeket a szlovák kormányzat a magyar közösséggel és azok intézményeivel szemben nem tesz meg.

 

„Aki ennek ellen ment politikai értelemben véve, vagy próbálta fúrni idén, az nem az MKP ellen ment, hanem a magyar közösség tagjai ellen tevékenykedett. Ezt azért jó, hogy ha kimondjuk és jó, hogy ha látjuk” – zárta az MKP OT elnöke.

 

A párt szerint a cél az, hogy minden pályázó támogatásban részesüljön, és minden harmadik településen fejlesztésre kerüljön magyar óvoda.

 

Körkép.sk/KZS

Képek: reprofoto (MKP videó)

További ajánlott írások:

 

Évet értékelt az MKP. A párt valószínűleg magyar nemzetiségű államfőjelöltet állít

 

5,5 millió eurós felvidéki magyar óvodaprogramot indít az MKP és a magyar kormány – íme, a részletek

 

Indul a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második üteme

 

Szijjártó: Június végével indulhat a felvidéki gazdaságélénkítő csomag

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!