Érdekes beszélgetésnek lehettek szemtanúi mindazok, akik január 30-án megtekintették Lucia Žitňanská (Most-Híd) és Veronika Remišová (OĽaNO) vitáját a DenníkN szervezésében.

 

A rendezvény színvonalában kulcsszerepe volt a moderátornak, Monika Tódovának, aki felkészültségével kihozta a maximumot ebből a párosításból.

 

Míg Remišová az ellenzék jelenleg legpiacképesebb női politikusa, Žitňanská a kormánykoalíció legkompetensebb minisztere.

 

 hirdetes_300x300  

Mégis hatalmas különbség volt kettejük között, mely jól jelképezi azt is, hogy míg a sokadik pártjában tevékenykedő Žitňanská elveit akarva akaratlanul megtépázták az elmúlt választási ciklusok megpróbáltatásai, addig Remišová e tekintetben egyelőre még konzekvens tud maradni.

 

De nézzük a  legérdekesebb részeket:

 

Államfőválasztás

 

A beszélgetésen kiderült, hogy a Most-Híd mindenképpen saját köztársaságielnök-jelöltet indít, ami egy süllyedő politikai párt számára teljesen természetes dolog. Žitňanská elmondta azt is, hogy az illető személy kilétéről még nincs végső döntés, de olyan jelöltet szeretnének, aki nemcsak a Most-Híd szimpatizánsait képes megszólítani. Most-Hidas államfőjelölt tehát lesz, függetlenül attól, hogy Andrej Kiska indul-e vagy sem. Žitňanská elismerte azt is, hogy Pavol Hrušovský támogatása legutóbb, akit Bárdos Gyula, az MKP jelöltje is megvert, rossz döntés volt.

 

Kép: DenníkN

 

Az OĽaNO stratégiáját vázolva Remišová elmondta, hogy az elsőszámú szabály számukra, hogy közös ellenzéki jelöltet találjanak. A második szabály pedig, hogy megvárják Andrej Kiska döntését.

 

Kormánykoalíció ára

 

Talán itt mutatkozott meg a legnagyobb különbség a két politikus között. Míg Lucia Žitňanská elmondta, hogy tudja, hogy ára van ennek a koalíciónak, de tudták azt is, hogy mibe mennek bele. A legfontosabb számára, hogy a kormányprogram teljesül, és szerinte pillanatnyilag ennek a koalíciónak van a legnagyobb értelme.

 

Remišová ugyanakkor nyíltan kimondta, hogy egyértelmű céljuk van. Mégpedig, hogy stabil, megbízható partnerei legyenek az új kormányban, mely a jelenlegi koalíció leváltása után kerülhet hatalomra. Konkrét példákat is felsorolt annak alátámasztására, miért elfogadhatatlan a Smerrel és SNS-szel való kormányzás. Ilyen a közmédiában tapasztalható változások, ahol a Most-Híd támogatásával is megválasztott Jaroslav Rezník óta a korábban kiegyensúlyozott ellenzék-koalíció arány a politika műsorok struktúrájában 25-75 százalékra változott a kormányoldal javára.

 

A két politikus által vallott elvek közti különbség abban is megmutatkozott, hogy míg Žitňanská a beszélgetés végén – hátha még jól jöhet alapon – körüludvarolta Remišovát, hangoztatva közös fellépésüket az extrémizmus és a szélsőségek ellen, és hogy akár az együttműködést is el tudná vele képzelni, addig Remišová a kemény, elvhű és karakteres politikai munka fontosságát hangsúlyozta a minél jobb választási eredmény elérése érdekében.

 

A DenníkN beszélgetése jól megmutatta, mi a fő különbség a két párt, és azok elsőszámú női politikusai között. Az olyan kategóriák, mint a hitelesség, gerinc, elvi politizálás, ileltve megalkuvás, struccpolitika, politikai alibizmus és az ezekhez való viszonyulás. Nem véletlen, hogy a napokban mindezt a Focus ügynökség felmérése is megerősítette.

 

 

Király Zsolt

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!