Pozsonyba érkezett ma Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztere, hogy átadja Magyarország új pozsonyi nagykövetségének épületét. Ennek kapcsán a Magyar Közösség Pártja székházába is ellátogatott, ahol az MKP vezetésével tárgyalt. Szijjártó bejelentette, hogy február 5-én nyilvánosságra hozták a felvidéki gazdaságfejlesztési programban kiírt pályázat eredményeit. Ennek keretében 17,5 millió euró értékű forinttámogatás érkezik a Felvidékre, 1521 konkrét vállalkozás támogatására.

 

Menyhárt: 2017 küzdelmes év volt, 2018 harcos év lesz

 

Menyhárt József, az MKP elnöke a tárgyalást követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy míg 2017 küzdelmes év volt az itteni magyarság számára, 2018 harcos év lesz. A Széchényi Programiroda honlapjára felkerült nyertes pályázatok kapcsán elmondta, hogy a leszakadó régiókat és a kis- és középvállalkozókat, őstermelőket támogató program a jövőben vélhetően folytatódni fog.

 

 hirdetes_810x300  

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden egyes határon túli kérdésben az adott határon túli magyar közösséget képviselő politikai szervezet álláspontjára bízzák magunkat. „Mi nem Budapesten akarjuk kitalálni, hogy mi a jó a felvidéki magyaroknak, hanem megkérdezzük erről a felvidéki magyarokat képviselő pártot, ők pedig elmondják nekünk, hogy mit várnak el a magyar kormánytól” – fogalmazott Szijjártó.

 

A külgazdasági- és külügyminiszter ma Pozsonyban átadta Magyarország új nagykövetségének épületét, mely elmondása szerint méreteiben, elhelyezkedésében, kinézetében végre világosan visszaadja mindazt, amit mi a magyar szlovák együttműködés fontosságáról gondolnak.

 

10 milliárd eurós szlovák-magyar kereskedelmi forgalom

 

A tárcavezető megállapította, hogy a magyar- szlovák kétoldalú kapcsolatok soha nem voltak olyan jók és kiegyensúlyozottak, mint most. „Ugyanakkor nagyon sokat kell még dolgoznunk azért, hogy a napirenden levő érzékeny kérdések tekintetében is olyan előrelépést érjünk el, ami majd megelégedettségre ad okot” – tette hozzá.

 

 

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. A közös gazdasági sikerek Szijjártó szerint megteremtik annak lehetőségét, hogy az érzékeny kérdéseket is időről-időre elővegyék és lezárhassák őket.

 

5,4 milliárd forint (17,5 millió euró) érkezik a felvidéki vállalkozók támogatására

 

A felvidéki gazdaságfejlesztés keretében kiírt programra két kategóriában lehetett pályázni. A mezőgazdaság területén működő őstermelőknek, valamint a kis-és közepes vállalkozásoknak eszközbeszerzésre. A beérkezett 1646 pályázat közül 1521 nyert támogatást.

 

„1521 Felvidéken működős kis- és közepes vállalkozás, gazdálkodó kap támogatást a magyar államtól gazdaságfejlesztésre, összesen 5,4 milliárd forint (mintegy 17,5 millió euró) értékben”

 

– hangsúlyozta Szijjártó.

 

 

A programnak a felvidéki magyarság, Magyarország és Szlovákia is haszonélvezője. „Megerősíti a felvidéki magyarságot, megerősíti Szlovákia gazdaságát, hiszen ez a pénz ide kerül felhasználásra, itt fizetnek belőle adót és itt bővítik belőle a tevékenységüket, és jót tesz a magyar-szlovák kapcsolatoknak is. Hiszen nemzeti közösségünkre úgy tekintünk, mint egy erőforrásra a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában” – zárta Szijjártó.

 

Körkép.sk/KZS

Képek: Archív

További ajánlott írások:

 

Közzétették a Baross-pályázatok eredményeit

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!