Robert Fico kormányfő fontolgatja, hogy 2019-en – még a választási időszak lejárta előtt – megpályázza az Alkotmánybíróság elnöki székét – közölte a Denník N szlovák napilap smeres forrásokra hivatkozva.

 

2019 februárjában ugyanis lejár 9 alkotmánybíró megbízatási ideje, beleértve Ivetta Macejková jelenlegi AB-elnököt is. Ősszel a parlamentnek javasolnia kell 18 nevet, akik közül Andrej Kiska kormányfő kiválaszt 9-et, egyúttal kinevezi az AB elnökét is.

 

Ha komolyan lehet venni az információkat, akkor Ficonak először át kell vinnie saját jelöltjeit a parlamenten, majd a köztársasági elnökön is. Ez utóbbi körülmény megmagyarázhatja azt is, hogy miért támadja olyan vehemensen a Smer elnöke Kiskát, miközben ő maga nem kíván indulni a 2019-es elnökválasztáson. (Bár Andrej Kiskának 2019 júniusában jár le megbízatási ideje, ettől Fico még megpróbálhat alkupozícióba kerülni).

 

 hirdetes_810x300  
Robert Fico kormányfő (j) Ivetta Macejkovával (b) találkozott az Alkotmánybíróság kassai székhelyén 2017. február 24-én. Fotó Denník N/ František Iván

 

Fico nem tagadja, de nem is erősíti meg

 

A kormányfő egyelőre nem erősítette meg, hogy lennének AB-elnöki céljai.

 

„Az én ambícióm, amit már többször is elmondtam, hogy a Smert a következő választáson is győzelemre vigyem és kormánytényezővé tegyem”

 

reagált a Denník N azon kérdésére, hogy alkotmánybírónak készül-e. Fico végzettsége szerint egyébként jogász. Ha jövőre AB-elnökké választanák, 66 éves koráig funkcióban maradhatna (az AB-elnök mandátuma 12 évre szól). Ezzel ő lenne a Szlovákia fennállása óta az első miniszterelnök, aki nem kudarc vagy bukás miatt vonulna vissza a politikától.

 

Fico és a Smer további sorsát valószínűleg az idei helyhatósági választások is befolyásolják majd. Megmutatja például, hogy a folytatódik-e a szocdemek népszerűségvesztése, vagy sem. Akárhogy is, jelenleg a Smer legnagyobb dilemmája, hogy ki lehetne Fico utódja, akivel a párt nem csak fennmaradna, de választóit is megtartaná.

 

A Smer második legnépszerűbb tagja Robert Kaliňák, ám az ő miniszterelnökségét nem tartják valószínűnek, politikai krédóján sok sebet ejtettek az elmúlt évek botrányai. Még ha a Most-Híd el is fogadná őt miniszterelnöknek, Lucia Žitňanská biztosan nem, ráadásul a jelenlegi koalíciós pártok népszerűsége messze nem elég a parlamenti többséghez, tehát más pártnak is beleszólása lenne személyi döntésekbe.

 

 

A Most-Híd szerint aligha

 

A vegyespárt képviselői sem hiszik, hogy Fico kivonulna a politikából. Peter Kresák most-hidas képviselő szerint „Szlovákiában minden lehetséges”. Kresák maga is megpályázza az alkotmánybírói széket.

 

„Egyelőre korai lenne megmondani, mit tenne a Most-Híd egy ilyen helyzetben”

 

mondta Kresák a felvetésre, hogy Fico távozna a politikából.

 

A választásról

 

Jelenleg az alkotmánybírók jelöltjeit a parlament választja meg, és elég a jelenlévő képviselők többségének a szavazata. Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter azt szeretné elérni, hogy tényleges többséggel válasszák meg a jelölteket (vagyis 76 igen szavazatra lenne szükség). Korábban azt is javasolta, hogy a 18 jelölt egy részét a Bírói Tanács, másik részét a parlament, harmadik részét pedig a kormány jelölje. Ezt azonban mindhárom koalíciós párt elvetette.

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!