Ahogy arról a Körképen már beszámoltunk, pozsonyi körökben egy ideje azt beszélik, hogy Bugár Béla indul a jövő évi államfőválasztáson. Ha tényleg megteszi, ez lehet a korábban népszerű politikus első felelősségteljes lépése 28 éves karrierje során. Vagy mégsem? Mi lehet e tőle szokatlan lépés hátterében? Körkép.sk elemzés.

 

Napjaink legmegosztóbb felvidéki magyar politikusának esetleges államfőjelöltsége egy jól átgondolt politikai stratégia része, melynek célja jóval messzebbre mutat a 2019-es államfőválasztásnál. A tét Bugár és az általa képviselt oligarcha holdudvar gazdasági túlélése a következő parlamenti választások után is, kerül, amibe kerül. De menjünk csak sorjában.

 

A Most-Híd süllyed

 

 hirdetes_810x300  

A vegyespárt a felmérések szerint egyre gyengébben muzsikál. Választói nagy részét átverte, amikor ígérete ellenére koalícióra lépett a Smerrel (és az SNS-szel.) Szlovák nemzetiségű, illetve magyarságuk elhagyásának végső stádiumában levő választóinak száma igencsak megcsappant, az új pártok (Progresívne Slovensko, Beblavý féle Spolu) is leginkább a Most-Híd szavazótáborából csemegéznek.

 

Kép: antiFICO fb-csoport

 

Az MKP-t bedarálni nem tudta, Menyhárték, ahogy azt a megyei választási eredmények is mutatják, tartják magukat. Ráadásul a magyar kártyák és témák is – hála az Orbán-kormányzat hathatós segítségének – a magyar párt kezében vannak.

 

A problémát tetézi, hogy a szlovák sajtó is már sokkal kritikusabb a Mosttal szemben, mint azt eddig megszokták, a vegyespárt által uralt média pedig lassan, de biztosan veszti el hitelét.

 

Bugár jól látja mindezt, és bár igazából legszívesebben politikai nyugdíjba vonulna, élvezve vagyonát, sorozatos árulásának és megalkuvásának ára van. Bugár jó ideje már nem szabad ember, nem a saját döntéseinek ura, akivel a mögötte álló érdekszférának még terve van. Be is jelentette gyorsan, hogy ha csak a guta meg nem üti, a következő parlamenti választásokon is indul. De hogyan? Valamit tenni kell. De mit?

 

Jolly Joker

 

Tanácsadói egyes hírek szerint őrült húzásra készülnek. Miközben spin doctorok és MKP közeli értelmiségiek Bauer Editet próbálják rábeszélni az indulásra, erre húzna lapot Bugár. Mégpedig saját magát, ördögi logikát követve.

 

A Körkép.sk. megkérdezi olvasóit, hogy az alábbi felvidéki közéleti személyiségek közül kit látnának szívesen köztársaságielnök-jelöltként:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Szorult helyzetében ugyanis megpróbál előre menekülni. Úgy gondolja, hogy az államfőjelöltség lehet a legkevésbé megosztó szerep a magyar szavazatok összefogása érdekében. Amivel megpróbálná jóvátenni árulását is a magyarok szemében. Bugár abban bízik, hogy ezzel az MKP-ból való távozását és a Most-Híd megalakítását is levezekelhetné.

 

Az MKP kemény magján múlhat

 

Mindezt annak érdekében, hogy a közös magyar államfőjelöltség példáján 2020-ban immár a parlamenti közös indulást is lenyomja a magyarság torkán. Mégpedig saját vezetése alatt. Így érne körbe Bugár politikai karrierje, és állna össze még egyszer utoljára mindaz, ami miatt anno 2007-ben leváltották őt az MKP éléről.

 

Amennyiben az MKP kemény magja elfogadja Bugár államfő-jelölését, a felvidéki magyarok legmegosztóbb politikusa akár az MKP – Most-Híd közös lista élére is kerülhet a következő parlamenti választásokon. Ha a magyar párt keményvonalasai ezt nem fogadnák el, de a vegyespárti projektből 2007-ben kimaradt, kollaborációra hajlamos MKP-sok erőltetnék a témát, az az MKP szakadásához vezethet.

 

 

Bugár Béla köztársaságielnök-jelölésével kapcsolatban a Körkép.sk megkérdezi olvasóit:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Így vagy úgy, Bugárnak túl sok vesztenivalója már nincsen. A magyarságnak annál inkább. Érdemes lesz figyelni, bevállalja-e a fenti forgatókönyvet, és ki milyen szerepet vállal majd az esetleges történetben az MKP meghatározó politikusai részéről.

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Bugár reinkarnációja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!