Nagyot szólt Robert Fico tegnapi kijelentése, amikor azzal vádolta meg Andrej Kiskát, hogy Soros György magyarországi származású zsidó milliárdossal tárgyalt tavaly novemberben.

 

A kormányfőtől egyértelmű utalás hangzott el arra vonatkozóan, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő események (békés megemlékezés, 20 ezer fős tömegtüntetés) Soros „kézjegyét viselik magukon”. Fico államcsínyt emleget, mert szerinte az ellenzék képtelen volt megnyerni a választásokat.

 

A Most-Híd számos képviselője elítélte és elutasította Fico szavait. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter – akitől leginkább várható, hogy a brutális kettősgyilkosság után beadja lemondását – elfogadhatatlannak nevezte a Fico sajtótájékoztatóján elhangzottakat. František Šebej, parlamenti képviselő hasonló véleményen volt, ő most „átértékeli” szerepét a koalícióban. Ondrejcsák Róbert védelmi államtitkár Facebook bejegyzésében azt írta:

 

 hirdetes_300x300  

„Külföldön keresni ellenséget elfogadhatatlan, ez a módszer kitaszít minket a rendes társadalmak közösségéből”

 

Bugár Béla pártelnök közben egy hétre a Maldív-szigetekre utazott pihenni.

 

A Most-Híd elnökének időzített, Maldív-szigeteki nyaralásával kapcsolatban a Körkép.sk megkérdezi olvasóit:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az ellenzék arra figyelmeztetett Fico szavai után, hogy a kormányfő lecserélte a Most-Hidat Kotlebáékra. Az előbbi ugyanis aligha marad koalícióban ezek után, teljes létszámban biztosan nem. Kotleba pedig dörzsölheti a tenyerét, ugyanis remek alkupozícióba került a Smerrel szemben.

 

Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatos összes eddigi cikkünk itt olvasható

 

Az előrehozott választásokhoz ugyanis 90 mandátumra van szükség a 150 fős parlamentben, vagyis 61 képviselő kell a választási időszak lerövidítéséhez szükséges alkotmánytörvény elfogadásának megakadályozásához.

 

A Smernek és az ĽSNS-nek összesen 63 képviselője van, bár ebből mindenképp leszámolhatjuk Marek Maďarič volt kultuszminisztert, aki tegnap adta be lemondását. Természetesen a Smer sem marad feltétlenül egységes ebben a kérdésben, ahogy a Most-Híd sem.

 

A KDH épp a fenti okból este azzal a javaslattal állt elő, hogy az ellenzéki pártok kezdeményezzenek népszavazást a választási időszak lerövidítéséről.

 

Fico haláltusája: Előhúzta a Sorosozást

 

Kiska útja

 

Fico kijelentéseit hétfő este többen is kommentálták. Először az elnöki iroda reagált, és elmondta, hogy Fico nem mond igazat, Kiska nem egyedül találkozott Soros Györggyel. A találkozóról a közösségi hálón terjedt egy fotó, amelyen Ivan Korčok külügyi államtitkár neve is szerepel. A tavaly szeptember 20-i Soros-Kiska tárgyalást maga Soros György is elismerte, kiemelve, hogy Kiska nem egyedül érkezett a tárgyalás helyszínére, és hogy a szlovákiai romák helyzetének javítása volt a fő téma.

 

Később Ivan Korčok külügyi államtitkár a facebookon reagált a hírekre. Kijelentette, hogy sem ő, sem a külügyi tárca más képviselője nem vett részt a találkozón, ugyanakkor „személyes véleménye, hogy a szlovákiai politikai helyzetet semmilyen módon nem befolyásolják külföldről“.

 

Miroslav Lajčák, a Smer külügyminisztere nem akart „spekulálni Soros szerepéről” az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban, de szerinte „külföldön keresni okokat egyáltalán nem segít” a helyzet kezelésében.

 

Fico szerint Kiska egyedül találkozott Soros Györggyel. Az elnöki iroda szerint ez nem igaz

 

Fico követhetetlen váltásai

 

Robert Fico eddig keményen kritizálta a szélsőségeket, és mint azt tegnapi cikkünkben írtuk, a nyugati politikusokkal is átlagon felüli kapcsolatokat tartott fenn, amelyből igyekezett profitálni.

 

Kotlebáék ellen a Smer tavaly ősszel valóságos hadjáratott indított: letartóztatások, feljelentések, számos alkalommal ítélte el őket nyilvános szereplésein. Épp ezért rendkívüli a tegnapi váltás – és jogosnak tűnnek azok a bírálatok, miszerint pozíciója megtartása érdekében képes volt kidobni az ablakon egész eddigi retorikáját (az uniós magtól kezdve a standard politikai pártokig).

 

A lényeg

 

A lényegen azonban mindez mit sem változtat. Arra szolgál csak, hogy az emberek figyelmét elterelje a valódi problémákról.

 

Egy újságírót és barátnőjét megölték. Ján Kuciak utolsó munkájában kapcsolatot tárt fel a kormányfő legbizalmasabb munkatársai és az olasz maffia szlovákiai ága között. A leszámolás ráadásul fenyegető üzenet volt a kutakodni vágyóknak.

 

Mária Trošková nem egy mezei asszisztens volt, hanem a kormányfő egyik jobbkeze. Viliam Jasaň szintén titkos adatokhoz fért hozzá. És Robert Kaliňák elmondása szerint Kuciak utolsó cikkét 80 százalékban a belügyminisztériumtól származó adatokból írta. Ha ez így van, két kérdés adódik: ha ők tisztában voltak a maffiakapcsolattal, miért nem léptek; és hogy az elkövető – ha a munkája miatt ölték meg – honnan tudta, min dolgozik Kuciak?

 

Körkép.sk

Nyitókép:  teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!