Robert Kaliňák belügyminiszter lemondásának bejelentése csupán egy olyan lépés, amellyel Robert Fico a saját túlélését szeretné bebiztosítani. Azonban azokat a polgári tüntetéseket, amelyek Ján Kuciak és menyasszonyának meggyilkolása után kezdődtek, Kaliňák lemondása nem fogja megállítani – írja a Spiegel Online.

 

A Neue Zürcher Zeitung svájci napilap szerint azok a problémák, amik a Kuciak–Kušnírová kettős gyilkosságal kerültek a felszínre, az EU több keleti országában is léteznek. A napilap szerint ezeknek az országoknak a politikusainak nem szabadna felhasználni a médiát a politikai harcokra. A Financial Times napilap pedig egyenesen arról ír, hogy Fico kabinetje az összeomlás szélén áll.

 

„A közelmúltig Szlovákiát példaértékű közép-európai országnak tartották. Többek között azért, mert a politikája eltért a magyarországi és a lengyelországi politikától. Az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása óta – ami inkább egy kivégzésre hasonlított – ez a Szlovákiáról alkotott kép fokozatosan összeomlik“

 

– írja a német Spiegel Online portál. „Naponta kerülnek a felszínre különféle afférok“ – teszik hozzá.

 hirdetes_400x285  

 

Robert Kaliňák belügyminiszter lemondása – akit mellesleg a szlovák politika legkontroverzebb személyiségének, valamint az országban tomboló politikai korrupció szimbólumának tartanak – egy trükk, amellyel Robert Fico miniszterelnök a kormányát próbálja megmenteni. A szlovákiai polgárok tüntetéseit ez a lépés azonban aligha állíthatja meg – írja a Spiegel Online.

 

Ha ezrek emelik fel a hangjukat, azt a kormány nem ignorálhatja

 

A brit Financial Times szerint azután, hogy a legkisebb koalíciós partner, a Most-Híd hétfőn este az előrehozott választások kiírását követelte, a szlovák kormány az összeomlás szélére került. „A gyilkosságok (Kuciaké és Kušnírováé) rávilágítottak a mélyen gyökerező korrupcióra“ – írja a brit napilap.

 

Financial Times is felhívta a figyelmet arra, hogy Fico az elmúlt években azon igyekezett, hogy az országát a „fő európai áramlatba“ vezesse be, s ellentétben Magyarországgal és Lengyelországgal az EU-val folytatott tárgyalások során enyhítette az euroszkeptikus és migrációellenes rétorikáját.

 

A német Die Welt napilap szerint a szlovákiaiak érzik, hogy az országukban veszélybe került a demokrácia. „Ha ezrek emelik fel a hangjukat, azt a kormány nem ignorálhatja“ – írja a napilap Kaliňák lemondásával kapcsolatban.

 

Die Welt szerint azonban a kontroverz miniszter távozása nem elég. „Az a veszély fenyeget, hogy a kormány a belügyminiszter lemondását arra használja fel, hogy gyorsan visszatérjen a mindennapi ügyekhez“ – írja a német napilap. Szerintük Kaliňák távozásának bátorságot kellene adnia az embereknek abban, hogy „ne hallgassanak, kitartsanak és tovább harcoljanak azért, hogy Kuciak-esetének és kutatásainak jogi következményei legyenek“.

 

Deutsche Welle szerint a jelenlegi szlovákiai krízis „az állam megalapításának 25 éve óta a legmélyebb“. Véleményük szerint Kaliňák távozásával a krízis még messziről sem oldódik meg.

 

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) svájci napilap a kommentárjában általánosabban fogalmaz Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban. „A Kuciak gyilkosságára történt reakció egy dolgot világosan megmutat: egy újságíró meggyilkolása Kelet-Európában is tabunak, a szabadságra tett elfogadhatatlan támadásnak számít“ (…).

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!