Az SaS ma délután kezdte meg a tárgyalásokat a többi ellenzéki párttal azzal a céllal, hogy rendkívüli parlamenti ülést hívjanak össze, amelyen a választási időszak lerövidítéséről döntenének. Ez egyúttal előrehozott választásokat jelentene. A siker messze nem egyértelmű: a választási időszak lerövidítéséhez alkotmányos többségre, vagyis legalább 90 mandátumra van szükség.

 

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke a legnagyobb ellenzéki párt tervét ma a köztévé O 5 minút 12 című vitaműsorában jelentette be. A műsorba kormánypárti politikusok is meghívást kaptak, ám egy képviselőjük sem jelent meg, így véleménycsere négy párt – az SaS, az OĽaNO, a Sme rodina és az ĽSNS – között zajlott. A Most-Híd a részvételt azzal indokolta, hogy az ĽSNS-t is meghívták a stúdióba.

 

Galko szerint az ötlet nem halva született, a cél ugyanis az, hogy teret adjanak azoknak a kormánypárti politikusoknak, akikben „megszólalt a lelkiismeret“. Az SaS alelnöke nem tartja valószínűnek hogy Lucia Žitňanská eddig (Most-Híd) vagy Marek Maďarič (Smer) támogatná Peter Pellegrini új kormányát.

 

 hirdetes_400x285  

A nem kormánypártiak mind támogatják

 

A kezdeményezést mindhárom másik párt elnöke támogatta. Még Marián Kotleba (ĽSNS) is, aki leszögezte, hogy ami az előrehozott választásokat illeti, azt az egyetlen fair megoldásnak tekinti a jelenlegi helyzetre. Szerinte az új kormány csak a „bábok cseréje”, amivel annyi változik, hogy „néhány százalékpont más oligarchákhoz fog kerülni”.

 

Az OľaNO elnöka, Igor Matovič szerint a jelenlegi helyzetben csak az emberek dönthetnek, akik töretlenül részt vesznek a tömegmegmozdulásokon.

 

„Ez az egyetlen út, hogyan juthatunk el az előrehozott választásokig. Megpróbálhatjuk kiprovokálni a parlamentben, de a döntés az emberek kezében van”

 

fogalmazott az Egyszerű Emberek vezetője.

 

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke azt mondta, számára érthetetlen, miért fél az előrehozott választásoktól a kormánykoalíció.

 

„Ha a kormánypárti képviselők szeretnék feléleszteni a bizalmat az állam iránt, akkor felteszem a kérdést, mégis mitől félnek? Ha tényleg úgy gondolják, hogy olyan sok mindent tettek az emberekért, ha azt állítják, hogy ők szociálisan érzékenyek, akkor nincs mitől félniük. Én például nem félek a saját választóimtól, mert én sosem vertem át őket”

 

mondta Kollár.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Dgr85-jrl44

 

Körkép.sk

Nyitókép: rtvs/reprofoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!