Összefoglaló cikkünkben röviden áttekintjük az elmúlt két nap és a kedd várható történéseit.

 

Szlovákiában az elmúlt két hétvégén országszerte több tízezres utcai tüntetések zajlottak az előrehozott választásokat követelve.

 

Kiska is hibázott

 

 hirdetes_810x300  

A következő tüntetés időpontja egyelőre még nincs meghirdetve, a szervezők ennek eldöntését az államfővel való találkozójuk után hoznák nyilvánosságra. Időközben szlovákiai magyarok e hét pénteken 16.00 órára a Most-Híd székháza elé szerveznek tüntetést, melynek keretében szeretnének rámutatni, hogy nem minden felvidéki magyar olyan tisztességtelen és hazug ember, mint Bugár Béla, akinek követelik a politikából való távozását is. Az esemény fb-oldala itt található.

 

Andrej Kiskának a napokban kellene fogadnia az országos tüntetések szervezőit. Kivárásuk érthető, hiszen az előrehozott választásokkal kapcsolatos konkrét előrelépés, eredmény esélye nélkül nincs értelme harmadszor is az utcára hívni az embereket.

 

A tüntetők Pozsonyban már a múlt pénteken is kritikát fogalmaztak meg Andrej Kiskával szemben (szerk.megj: ez is jelzi egyébként, hogy semmi alapja nincs a Soros háttért feltételező figyelemelterelő elméleteknek) mivel szerintük túl gyorsan, és feltételek nélkül bízta meg a kormányalakítással Peter Pellegrinit. Kiskát azóta a média is nyomás alá vette. Elemzők és publicisták azt nehezményezik, hogy Kiska konkrét elvárásokat, akár neveket is mondhatott volna az egyes miniszteri posztokra vonatkozóan.

 

Pellegrini tegnap végigjárta koalíciós partnereit, Robert Fico lemondott kormányfő pedig bejelentette az új kormány összetételét. Erről még Andrej Kiskával is egyeztetni kell, az eljárás ilyenkor az, hogy a kabinetnek a parlamentben kell bizalmat szavazni. Kiska keddre ígért reakciót, egyelőre nem tudni, mikor szólal meg.

 

Bábkormány?

 

További érdekesség, hogy Fico tegnap azt mondta, három alternatívát is felkínált az elmúlt napokban Andrej Kiskának. Ebből kettő az előrehozott választások két különböző időpontjára vonatkozott, a harmadik pedig a jelenlegi koalíció kormányzásának folytatását jelentette egy új összetételű kabinetben. Fico szerint Kiska ez utóbbi lehetőséget választotta. Az államfő környezetéből tegnap cáfolták Fico szavait, szerintük semmilyen három lehetőség nem volt vázolva.

 

A média hétfő estére már azt is kiderítette, hogy ifj. Jozef Ráž belügyminiszter-jelölt (aki egyébként a korábbi Mečiar illetve Smer-barát Elán énekes, Jožo Ráž fia,) közeli kapcsolatot ápol Robert Kaliňákkal. Fennáll tehát a veszélye annak, hogy valóban csak egy új bábkormány alakul, melyet továrra is a Fico-Kaliňák tandem irányít majd.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!