Andrej Kiska köztársasági elnök Pellegrini alakuló kormányának első javaslatát elutasítva alaposan felborította a kormánykoalíció terveit. Az ellenzék természetesen üdvözölte az államfő döntését, de a kormánypárti képviselőket is elbizonytalanított az új fejlemény.

 

Jaroslav Paška (SNS) parlamenti képviselő szerint a Smernek meg kéne fontolnia az előrehozott választások lehetőségét. Szerinte ugyanis Pellegrininek „nincs könnyű” dolga az államfő feltételeinek teljesítésekor.

 

Érdekes, hogy Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke különösebb megjegyzés nélkül fogadta Kiska döntését. Úgy fogalmazott, hogy tudomásul veszi és tiszteletben tartja Kiska elnök döntését, miszerint nem nevezi ki Peter Pellegrini kormányát a javasolt személyi összetételben. Mint mondta, először tárgyalni fog Peter Pellegrinivel, mielőtt újabb nyilatkozatot tesz.

 

 hirdetes_300x300  

Miroslav Číž smeres parlamenti képviselő „ arra lesz kíváncsi, hogy mit szól mindehhez a Smer felső vezetése”. Szerinte „Szlovákia ezzel elnöki köztársasággá vált”.

 

Bugár Béla (Most-Híd) sem számított Kiska lépésére. Az Aktual rádióban úgy fogalmazott, hogy arra várt, Kiska gyorsan kinevezi a kormány, hogy megoldja a helyzetet. „Le kell ülnünk tárgyalni. (…) Az államfő döntött, mi pedig ez alapján fogunk lépni” – mondta. A vegyespárt elnöke még ezek után sem gondolja, hogy a előrehozott választásokról kellene beszélni. Úgy véli, míg a kormánypártoknak megvan a többsége a parlamentben, nincs ok az előrehozott választásokra. Az is mondta, hogy ha végül mégis választásokra kerülne sor, a július 7-i időpontot támogatná.

 

Jozef Ráž, a Smer belügyminiszter-jelöltje, akit emiatt rengeteg kritika ért (mert ő és édesapja is szoros baráti kapcsolatokat ápol Kaliňákkal), tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését.

 

Körkép.sk

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!