Bugár Béla minden alkalommal, amikor valamelyik pártja kormányzati szerepet töltött be, a szlovák parlament alelnöke volt. Így volt ez MKP-s korában Dzurinda mindkét kormányzása alatt, illetve Most-Hidas korában is. A Radičova vezette kormánykoalíció ideje alatt, illetve a mostani Smer-SNS-Most-Híd kormánykoalícióban szintén a parlament alelnöki tisztsége jutott neki.

 

Soha nem vágyódott miniszteri bársonyszékbe, mert jól tudta, hogy az ingatag, az ellenzék részéről sokkal nagyobb támadásnak, közfigyelemnek van kitéve, esetleg a szakmai rátermettség sem árt. A parlamenti alelnökség viszont hatalmi, politikai funkció, megingathatatlan, amíg a kormány is az. Mindenki előtt ismert, hogy a jelenlegi kormányban mennyire mozog a belügyminisztérium szék, amely sokáig a legstabilabbnak tűnt Kaliňáknak, a Smer erős emberének jóvoltából.

 

Most viszont mintha bársonyszék helyett hullámvasútban ülnének a belügyminiszterek! Persze, erről megvan a vegyespárt elnökének is a saját, igencsak változó véleménye.

 

 hirdetes_300x300  

 

Érdekes nyomon követni a széljárások szerint Bugár viszonyulását a Fico – Pellegrini kormányok belügyminisztereihez!

 

Kezdetben volt Kaliňák! Bugár anyatigrisként védte a Baṧternák féle adócsalási ügy miatt politikai támadások pergőtüzébe került belügyminisztert! 2016 júniusában még úgy látta, hogy nincs semmilyen ok a leváltására. Aztán eltelt nem egészen két év, és Bugár már követelte Kaliňák leváltását annak érdekében, hogy a kormány épségben maradjon a vegyespárttal együtt.

 

Március elsején már úgy nyilatkozott pártja nevében, hogy az országban kialakult feszültség csökkentése érdekében Robert Kaliňák belügyminiszternek le kell mondania! Hozzátette, hogy

 

„Nem fogunk sokat várni a Smer döntésére”,

 

vagyis maguk fogják kezdeményezni a leváltását.

 

 

Aztán Tomáš Drucker jött-ment a belügyminiszteri székben. Bugár üdvözölte a kinevezését, és örült, hogy az új belügyminiszter színre lépésével teljesül a Most-Híd egyik prioritása: a rendőrség függetlenítése a politikától bekerülhet a jogalkotás folyamatába. Öröme csak három hétig tarthatott, Drucker korán bedobta a törülközőt!

 

És jött Saková, Kaliňák első számú tartaléka, aki 10 évig „csiszolódott”a régi belügyminiszter mellett

 

Hetekig tartalékolta őt a Smer egy elterelő, Druckeres hadművelettel. Bugár Béla most ugyanolyan vehemenciával vette védelmébe Denisa Sakovát, mint ahogy tette két évvel ezelőtt Kaliňákkal is. A TREND Otvorene (Nyíltan) című műsorának vendége volt a pártelnök, és elég kellemetlen kérdések özönében találta magát.

 

Felháborodva utasította el a szerkesztőnek azt a feltevését is, miszerint nem lett volna jobb, ha egy olyan ember érkezik a belügyminiszteri posztra, aki Robert Kaliňákkal semmiféle módon nincs összeköttetésben?

 

 „Szerkesztő asszony, ezt elutasítom.”

 

 

Majd Bugár indulatosan folytatta a szerkesztő kioktatását, szinte már Fico stílusában, ami tőle kicsit szokatlanul hangzott! Ez vélhetően ingerültségét bizonyítja, ami miatt már nem ura gondolatainak sem:

 

„Engem ez nem érdekel. Szerkesztő asszony, Ön aszerint skatulyázza be az embereket, hogy azok Robert Kaliňák minisztersége alatt dolgoztak a belügyminisztériumban. Ez sértő. Maga nem veszi észre, hogy a média hova taszítja ezt a társadalmat Önnel együtt?(a cikkíró kiemelése). Ez az egész már nem arról szól, hogy egy demokratikus, szabad köztársaságot építünk, hanem arról, hogy valakit csak azért pecsételünk meg rossz emberként, mert valakivel együtt dolgozott, és nem azokért a konkrét lépéseiért fogjuk értékelni, amit véghezvisz, hanem azért, mert mondjuk együttműködött Kaliňákkal. Legyünk nagyon óvatosak az ilyen kijelentésekkel!”

 

Nem szabad elmenni szó nélkül Bugárnak azon gondolata mellett, hogy szerinte a média a felelős a társadalomban kialakult helyzetért. A kormány meg ártatlan! Végül is ez annyiban fedi a valóságot, hogy a menyasszonyával együtt meggyilkolt Kuciak oknyomozó újságíróként foglakozott a társadalom és a hatalom torzulásaival, amiért valószínűleg meg kellett halnia! Akár fenyegetésként is felfoghatók tehát Bugár szavai!

 

 

Ezért „Legyünk nagyon óvatosak az ilyen kijelentésekkel!”, elnök úr!

 

Száraz Dénes

Képek: reprofoto:etrend

További ajánlott írások:

 

Bugár Béla: Engem nem érdekelnek a Denisa Sakovával kapcsolatos gyanúsítgatások

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!