Az SaS, OĽaNO és a Sme rodina ellenzéki pártoknak sikerült összegyűjteniük a rendkívüli üléshez szükséges aláírásokat Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter leváltására. Az aláírásokat még csütörtökön leadják. Andrej Dankonak, a parlament elnökének ezután hét napja lesz arra, hogy összehívja a rendkívüli ülést.

 

A parlament alelnöke, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) a TASR hírügynökségnek elmondta, hogy összesen 44 aláírást sikerült összegyűjteniük. A törvény értelmében legalább 30 képviselő aláírására van szükség ahhoz, hogy összehívják a rendkívüli ülést.

 

Ellopják a gazdák földjeit

 

  hirdetes_300x300   

Az ellenzéki politikusok azt vetik Matečná szemére, hogy nemcsak a jelenlegi funkciójában, hanem a Szlovák Földalap elnökeként is többszörösen kudarcot vallott. „Ennek a hölgynek nem szabadna miniszternek lennie” – hangsúlyozta az ellenzéki SaS vezére, Richard Sulík. Hozzátette, hogy a miniszter körüli emberek ellopják azoknak a gazdáknak a földjeit, akik hosszú éveken át gazdálkodtak a földjeiken. Kiemelte, hogy a gazdák fizikai támadásoknak is ki vannak téve.

 

A Sme rodina mozgalom vezére, Boris Kollár szerint miközben Pellegrini azt  színleli, hogy ez egy új kormány és másképpen csinálnák a dolgokat,  tudatosítania kellene, hogy ki is ül a földművelésügyi tárca élén. „Ha be akarta volna bizonyítani, hogy egy tisztességes ember, aki tisztességes kormányt akar, akkor elsőként kellett volna cselekednie, és most nem tartanánk ott, ahol tartunk“ – mondta Kollár, hozzátéce, hogy a kormányfő bármikor visszahívhatja a minisztert. „Úgy gondolom, hogy ezt a lépést, már régen meg kellett volna tennie“ – tette hozzá.

 

Ha gazdák földjei gazosak, előveszik a gyomirtót. Mi, ellenzéki képviselők a földművelésügyi miniszternél növő gaz ellen csak a rendelkezésünkre álló eszközöket tudjuk felhasználni – figyelmeztetni és kezdeményezni a leváltását” – jelentette ki az OĽaNO vezére, Igor Matovič.

 

Az ellenzéknek nincs elég szavazata Matečná leváltásához

 

Mivel Matečná leváltásához az ellenzéknek nincs elegendő szavazata, ezért a koalíciós képviselők támogatására is szükségük lenne. „Számítok Marek Maďaričra, Ján Podmanickýra (mindketten Smer-SD), és talán Lucia Žiťňanskára (Most-Híd) is, de remélem, hogy többen is csatlakoznak majd” – mondta Matovič.

 

Matečná, akit Jaromír Čižnár főügyész is kritizált, visszautasítja a vádakat. Kijelentette továbbá, hogy újra felülvizsgálják a nem mezőgazdasági tevékenységek kialakítására és fejlesztésére irányuló beruházásokra nyújtott uniós támogatásokról szóló szerződéseket. A miniszter asszony szerint az ellenzék hat sajtótájékoztatója, melyeken támadták őt a távollétében, politikai színjáték, amit visszautasít, mert árt az agrártárcának.

 

Matečná elutasítja a vádakat

 

 „Két dolgot határozottan szeretnék elkülöníteni: az egyik a politikai színjáték, a másik pedig a szakmai vita. Egy politikusnak tudnia kellene, hogy ha támadni akar, releváns érvekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy támadhasson. Nem elég egy papírt előhúzni, politikai színjátékot játszani,és ez alapján botrányba keverni és lebecsmérelni az embereket, és itt nem csak rólam van szó. Ez sértő számomra, mivel ez a botrány mindenkit érint aki az agrártárcánál van, legyen szó akár a földművelésügyi minisztériumról, akár az Agrárkifizető Ügynökségről (PPA), akár az összes többi intézményről”

 

– mondta.

 

A miniszter asszony elmondása szerint már találkozott Čižnárral. „A találkozó nagyon hatékony volt, baráti légkörben zajlott, ahol felvázoltuk a következő lépéseket. Ígéretet tettem arra, hogy ha a Főügyészségnek nincsenek meg az egyes esetekhez a dokumentumai, akkor az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) néhány napon belül benyújtja a hiányzó dokumentumokat” – magyarázta Matečná.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!