Marián Kotleba, az extrémista ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) elnöke, parlamenti képviselő és volt besztercebányai megyefőnök ma délután bejelentette, hogy indul a 2019-es államfőválasztáson.

 

Kotleba, akinek már most rendelkezésére áll 15 parlamenti képviselői támogató szavazat, a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek pártjával, mivel az „államfőt nem a képviselők választják meg, hanem az emberek”.

 

Ugyancsak ma jelentette be indulását Milan Krajniak parlamenti képviselő, aki a Sme rodina tagjaként vesz részt a választásokon. Kedden a Progresívne Slovensko alelnöke, Zuzana Čaputová jelezte indulási szándékát. Rajtuk kívül egyelőre Robert Mistrík neve tűnik biztosnak az indulók listáján – ő egyelőre pártfüggetlen jelölt, azonban lehetséges, hogy az SaS támogatását is élvezi majd.

 

 hirdetes_810x300  

A parlamenti ellenzéki pártok sokáig azzal az érvvel nem hozták nyilvánosságra lehetséges jelöltjük nevét, hogy megvárják Andrej Kiska döntését. Amennyiben Kiska indult volna, valószínűleg több jobboldali párt is besorakozott volna mögé.

 

Érdekes adalék, hogy a kormánypártok közül egyelőre csak a Most-Hídnál zörög a haraszt. Bugár Béla nem zárta ki indulását, és több párttag is elismerte, hogy Bugár is a lehetséges jelöltjeik között szerepel. Arról, hogy ő lesz-e a vegyespárt jelöltje, június 9-én dönt a párt Országos Közgyűlése.

 

Az MKP, aki legutóbb a Csemadok elnökét, Bárdos Gyulát indította a megmérettetésen, egyelőre hallgat. Egyes háttérinformációk arról szólnak, hogy a magyar párt is beállna Bugár Béla mögé – ezt egyelőre a párt vezetése nem cáfolta meg. A másik és talán az egyetlen értelmes magyarázata a párt eddigi hallgatásának az lehet, hogy magát a párt elnökét, Menyhárt Józsefet indítanák.

 

A JOJ televízónak ma Fegyveres Oszkár, az ifj. Michal Kováč elrablásában koronatanúként fellépő volt SIS-ügynök is megerősítette, hogy indul az államfőválasztáson. Mint mondta, június 1-jén kezdi meg a független jelölti induláshoz szükséges 15 ezer támogató aláírás összegyűjtését.

 

Körkép.sk, teraz.sk, hnonline.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!