Újkori történelme során első ízben adott otthont a szlovák kormány kihelyezett ülésének Fülek városa. „Nemcsak a városunk számára volt ez ünnep, de régió számára is” – mondta ezzel kapcsolatban Agócs Attila, a város polgármestere.

 

Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

A kormány tagjait, élén Peter Pellegrini kormányfővel Agócs Attila fogadta. A  kormányülés mellett a kormány tagjai további helyi találkozón is részt vettek.

 

Agócs Attila és Peter Pellegrini, Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

 hirdetes_300x300  

A város egyik régi terve teljesült azzal, hogy Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelenlétében átadták Fülek komposztáló üzemét, melynek korszerűsítése és bővítése a Környezeti Minőség Operatív Program támogatásával készült el. A létesítmény célja, hogy hatékonyabbá tegyék a biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyűjtését és felhasználását.

 

Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

Kora délután a füleki Művészeti Alapiskola épületében Sólymos László, környezetvédelmi miniszter Peter Krajňák oktatásügyi államtitkár, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, valamint Agócs Attila, Fülek polgármestere a régió pedagógusaival folytatott szakmai megbeszélés eredményeiről, az eddig megvalósított és a tervezett iskolaügyi projektekről tájékoztatták a meghívott vendégeket.

 

Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

A délután megtartott kormányülés legfontosabb témáit és eredményét sajtótájékoztatón ismertették a média képviselőivel.

 

Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

Peter Pellegrini összefoglalójában elmondta, hogy először történt meg az, hogy a kihelyezett ülésre meghívást kaptak a biztonsági szervek, a rendőrség, prokuratúra és bíróság valamint Besztercebánya megyei képviselők is.  „Ha tudjuk, hogy olyan visszajelzés érkezik, hogy az állam csődöt mond, akkor a kormánynak tudnia kell, hogy az mely területeken történik meg.  A továbbiakban ez rendszeres, szabály lesz“ – mondta.

 

A kormányülés célja volt, hogy áttekintse és  értékelje losonci és poltári járásra vonatkozó akciótervek megvalósításának eredményeit. A Losonci járásra vonatkozó, 2016 júniusában elfogadott terv értelmében 2020-ig a területen 1400 munkahelyet kell teremteni. Az akciótervek eddigi megvalósítása eredményes volt. A két járásban április végéig 753 munkahely létesült. A munkanélküliség aránya a 2015-ös 17,53% -ról pedig 9,11%-ra csökkent.

 

 

Elmondta azt is, hogy a két járásból olyan visszajelzések érkeznek, hogy nincs elegendő munkaerő. Ennek példájaként hozta fel, hogy a poltári üveggyárak Magyarországról alkalmaznak dolgozókat, úgy hogy a járásnak jelentős üvegipari hagyományai vannak. Ugyancsak példaként említette az egyik legnagyobb füleki gyárat (Ekoltech). A gyár fejlesztésére, bővítésére a kormány jóváhagyott egy támogatási összeget. A gyár vezetése arról tájékoztatta a Gazdasági Minisztériumot ill. az államot, hogy saját elhatározásból visszalép a támogatástól. Azért, mert adott helyzetben nem tudja megfelelő munkaerővel megtölteni a fejlesztésből adódó, és a projektben vállalt munkahelyeket.

 

Mint besztercebányai származású is,  örömmel mondta el, hogy Közép-Szlovákia déli része kezd érdekessé válni a befektetők számára, melyek akár több ezer új munkahelyet is jelenthet. A besztercebányai kerületben több mint 110 millió EUR-os nagyságrendű befektetési tervezet van kidolgozás alatt, amely során közel 2000 új munkahelyet hoznak létre. Közöttük 1 füleki és 3 losonci tervezet is van. Ezek sikerességének egyik feltétele az, hogy a kormány gyorsítsa a közlekedési hálózatra vonatkozó munkáját. Az ülésen konkrétan foglalkoztak azzal, hogy figyelmet kell fordítani Fülek-Salgótarján irányába vezető úthálózatra.

 

Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

Ugyancsak elégedettséggel szólt arról is, hogy megyei szinten is figyelmet szentelnek a déli régióknak, többek között a másod- és harmadosztályú utak rendbetételének.

 

A  kormány úgy a losonci mint a poltári járás részére az akciós terven felül 1-1 millió EUR támogatást hagyott jóvá, melyet már a közeli hetekben átutalnak a számukra. Az összeg független a régió fejlesztéseire irányuló cselekvési terv részeként átutalt támogatásoktól, azt a települések javítási és felújítási munkálatokra és kisebb projektek kivitelezésére használhatják.

 

Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

Agócs Attila, Fülek polgármester elmondta, hogy a város a kapott támogatást (150 000 EUR) a két füleki óvoda felújítására és egy multifunkciós játszótér kialakítására (Városi park)  használja fel.

 

Az akcióterv teljesítésével kapcsolatosan arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy eddig egy 10 ezres támogatási csomag lett csak aláírva, mely az idősek napközi otthonára lesz felhasználva. A további csomagok, mint a piaccsarnok építése, a Városi Művelődési Központ felújítása, a Mocsáry Lajos Alapiskolában tervezett inkluzív oktatási központ kialakítására vonatkozó támogatási szerződések aláírása remélhetőleg a közeli hónapokban  megtörténhet Fülek és a kormányhivatal között.

 

 

Losoncon (135 000 EUR) útjavításra és egy közterület rendbetételére kapják a támogatást. Egyébként a támogatásból a járás további 30 települése részesül, melyet a utak javítására, csatorna hálózatok és kulturális műemlékek felújítására használhatnak fel.

 

A Poltári járásban a Poltár részesül a legmagasabb támogatásban (320 000 EUR), négy kiemelt  község összesen 60 000 eurót,  további 20 település pedig kisebb összeget kap.

 

 

A napot a losonci és poltári járás polgármestereivel megtartott több, mint 2 órás találkozó zárta, melyen a községek képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy beszámoljanak a számukra fontos feladatokról, s természetesen a problémákról. Pellegrini rövid bevezetőjében hangsúlyozta, hogy örömmel találkoznak a helyi települések önkormányzataival, mert ilyenkor kapnak információkat arról, hogy melyek a fájdalmas pontok, helyek, melyek nehezíti az életüket, „Így, ezen az alapon képzelem el a kormányzást. Kint vagyunk, terepen, kijövünk, nem előadásokat fogunk tartani, hanem önöket kérdezzük, s önök mondják el, mit, hol kell jobbá tenni. Nem lehet mindent varázspálcával megoldani, de ha nyíltan fogunk beszél a dolgokról, akkor a megoldásokat is könnyebb lesz majd megtalálni.“ – hangsúlyozta.

 

Hangsúlyosan szó esett a már említett Salgótarján felé vezető főútról, amely az előkészítés alatt álló  losonci körgyűrűt illetve az R2-es gyorsforgalmi utat köti össze a Magyarországon kiépítés alatta álló, a Salgótarjánig vezető négysávos úttal. A kormányfő az üléssel kapcsolatosan azt mondta el, hogy a polgármestereket leginkább az úthálózat állapota aggasztja, így keresni kell azokat a lehetőségeket, hogy kormány hogyan tudja segíteni megyei szinten ezen problémák orvoslását.

 

A polgármesterekkel mindig nagyon jók a beszélgetések. Ők azok, akik az első vonalban vannak és egyenes kapcsolatban vannak a lakosokkal. … nemcsak az utakról beszélgettünk, de a bonyolult közbeszerzési eljárásokról, hogy gyorsan meríteniük kell az európai alapokból, s azok jóváhagyása sokszor nagyon hosszú ideig tart, arról, hogy kormány részéről hasznos lenne folytatni a multifunkciós játszóterek kialakításának programját, mert az első fordulóban ehhez nem mindenki jutott hozzá. Szó volt a szennyvízcsatornák, víztisztítók, a házi tisztítók építésére vonatkozó eljárások egyszerűsítéséről … tehát nagyon konkrét dolgokról volt szó, melyek napi szinten érintik a lakosság életét…”

 

Felvétel: Schnelczer Zoltán, Fülek

 

A tanácskozás után A Körkép.sk két polgármestert is megszólított azért, hogy mondják el, milyen érzésekkel vettek részt a találkozón. Juraj Badinka, Sátorosbánya polgármestere egyértelműen azt nyilatkozta, hogy elégedett. Tájékoztatta a kormányt arról az anomáliáról, hogy a község egy sikeres projekt kapcsán miért nem veheti  fel a kért nagyságú hitelt. Az egyik bank ugyanis arról tájékoztatta, hogy azt azért nem veheti fel a község mert, a lakosainak a száma nem éri el az 500-at. Ígéretet kapott arra, hogy kormány utánanéz a problémának, hogyan lehet azt megoldani. Úgy vélte, hogy jó irányban indultak el a dolgok, ígéret van a másod- és harmadosztályú utak rendbetételére.

 

Nosko László, (Fülek)püspöki polgármestere azt mondta, hogy

 

Olyan érzésem van, hogy amikor a kormány eldönti, hogy kijön a régiókhoz, akkor azt azért teszi, mert reális képet próbál kapni, hogy hogyan vélekednek az emberek. „… a kiváltott hangulatokat nehéz visszaadni … A kérdések általában kulturáltan vannak feltéve, a válaszok is. Sajnos az élet sokkal durvább, sokkal bonyolultabb. Ezekhez ilyen mélységben nem jutottunk el. Folytatni kell ezt a folyamatot, ami elindult. Azt hogy kikerülnek a kormányülések vidékre, a régiókba a járásokba. Ez egy egészséges folyamat, ennek így kellene történnie, de nem szabad, hogy ez a folyamat megszakadjon.

 

Helyi viszonylatban lát esélyt arra, hogy lesz ennek hozadéka.

 

Ezek az emberek eléggé felkészültek arra, hogy szakmai dolgokat is képesek legyenek megvalósítani. Maguk az emberek hivatottak arra, hogy feladatokat oldjanak meg. Mi arra vagyunk hivatottak, hogy előterjesszük, de itt nagy mennyiségű problémáról van szó, amiből még csak egy szűk rész van felvéve.“

 

 

A város polgármestere Agócs Attila szintén elégedett volt a kormányüléssel.

 

Elégedettek vagyunk az eredményekkel. Kiönthettük a szívünket, elmondhattuk, milyen gondjaink vannak, elosztásra került egy csomag, mely 1 millió EUR-ot jelent. Ebből a városunknak 150  000 EUR jutott …  Természetesen még sok olyan kérdés van, melyekről még hosszan fogunk tárgyalni  a kormány és minisztériumok képviselőivel, de minimálisan az asztalra kerültek problémák, melyekről el kezdtünk beszélni“.

 

Puntigán József

Nyitókép: Schnelczer Zoltán, Fülek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!