Míg 2017 novemberében Knirs Imre (MKP) alpolgármesternek köszönte meg furcsa körülmények között az addigi együttműködést Stubendek László, Komárom polgármestere, 2018. június 5-én Németh Ivettnek, a városi hivatal vagyonkezelési főosztályának vezetőjét mentették fel tisztségéből június végével.

 

Az indok ezúttal is igencsak homályos, az sem biztos, hogy az eljárás során betartották az érvényes munkajogi előírásokat. Az elbocsátás világos oka ezúttal sem ismert, az egész ügy sokkal inkább a politikai tisztogatás jeleit mutatja és összefüggésben lehet az idén novemberben sorra kerülő önkormányzati választásokkal.

 

A Körkép.sk úgy tudja, június 5-én, kedden, mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül a polgármester, Stubendek László, az alpolgármester, Keszegh Béla és Fekete Tamás hivatalvezető értekezletet hívott össze, melyen Németh Ivettel közölték, hogy június végével a polgármester visszavonja főosztályvezetői kinevezését.

 

 hirdetes_300x300  
Stubendek László (balról) Komárom polgármestere, Keszegh Béla alpolgármester, Fekete Tamás hivatalvezető. Kép: komaromonline.sk

 

Az elhangzott indokok tudomásunk szerint leginkább mondva csináltak: a bizalom megrendüléséről, a főellenőrrel való ellentétről és bizonyos szervezéstechnikai kérdésekről szóltak.

 

A Körkép.sk információi szerint önmagában egyik sem elég ok a leváltásra, ráadásul előzetes figyelmeztetés, munkajogi szempontból előírt írásbeli jele sem volt annak, hogy mi készül.

 

„Kedden a szokásos módon bementem dolgozni, délelőtt pedig értekezletre hívtak, ahol közölték velem a döntést. Az indoklás nem volt kielégítő számomra, főleg, hogy előtte semmiféle figyelmeztetést nem kaptam, a munkámmal kapcsolatban sem merült fel eddig semmiféle kifogás. Épp ellenkezőleg”

 

– nyilatkozta Németh Ivett a Körképnek.

 

Németh Ivett, Kép: old.kolarovo.sk

 

 

Kérdés, hogy amennyiben munkajogi szakértő megvizsgálná felmentésének körülményeit, mennyire tartaná betartottnak a törvényi előírásokat.

 

A Körkép.sk igyekezett utána járni a dolog hátterének. Ismereteink szerint a vádak leginkább koholtak, és a politikai tisztogatás jeleit mutatják. Az indokként felhozott, a főellenőrrel való megromlott viszony oka ugyanis prózai. A vagyonjogi főosztály vezetője munkakörének megfelelően a város bevételeit igyekszik maximalizálni. Ezért versenytárgyalással minél magasabb árat szeretett volna kapni egy város által bérbe adott mezőgazdasági földterület újbóli bérbeadásáról. A területet azonban információink szerint Csintalan Miklós városi főellenőr közeli ismerőse is kinézte magának.

 

Koholt vádak

 

Németh Ivettel szemben továbbá indokként felmerült, hogy a Lehár épületének – egyébként általa kezdeményezett – elektronikus versenytárgyalása miatt kétszer kellett a testület elé előterjeszteni az erről szóló javaslatot, miközben a versenytárgyalással csak a lehető legmagasabb árat szerette volna elérni a felmentett főosztályvezető a város számára.

 

A harmadik kvázi indok szervezéstechnikai jellegű, és egy elkallódott levéllel függ össze. Ebben a védelmi minisztériumtól a városnak visszajáró telkek visszaszerzéséről van szó. A telekvisszaszerzési eljárás, melyet egyébként maga a főosztályvezető kezdeményezett, emiatt némileg csúszott, de időközben szintén rendeződött, kár  nem érte a várost. Épp ellenkezőleg, a városi vagyon gyarapodhat. Stubendek László számára mégis megoldhatatlan problémát jelentett a levél elkallódása.

 

Keszegh Béla alpolgármester a megbeszélésen úgy fogalmazott, megrendült a Németh Ivettel szembeni bizalom. Keszeghel kapcsolatban ismert, hogy vele, mint a Most-Híd és az MKP közös polgármesterjelöltjével számolnak Komáromban.

 

Balról: Bastrnák Tibor (Most-Híd), Stubendek László és Keszegh Béla. Kép: bumm.sk

 

Az üggyel kapcsolatban természetesen megkerestük a város vezetését is. Stubendek László kérdéseinkre (melyeket a főellenőr, a hivatalvezető és az alpolgármester is megkapott) a megadott határidőig nem válaszolt. Sürgetésünkre Szitás Péter, a polgármester asszisztense tömören annyit válaszolt, hogy

 

a polgármester jelenleg házon kívül van, sürgetni fogom a válaszadást.“

 

Egyelőre tehát nem sikerült megtudnunk, mivel indokolta a városvezetés a főosztályvezető visszahívását, betartották-e közben a munkajogi előírásokat, milyen politikai érdekek indokolták a lépést, vagy hogy mennyire szokványos az ilyen eljárás Komárom esetében.

 

Megkezdődött a politikai harc

 

Idén novemberben önkormányzati választások lesznek Szlovákiában. Csakúgy, mint a tavaly elbocsájtott Knirs Imre, Németh Ivett is önkormányzati képviselő (utóbbi Gútán). Félreállításuk a Körkép.sk információi szerint a háttérben zajló hatalmi harccal függ össze.

 

Knirs Imre portálunknak a napokban már megerősítette, hogy erősen fontolgatja, hogy vagy az MKP, vagy független, polgári színekben polgármester-jelöltként induljon. Jelenleg saját csapatát építi. Németh Ivett a Körképnek nyilatkozva elmondta, hogy a történtek csak megerősítik korábbi szándékát és nem térítik el attól, hogy Gútán harcba szálljon a polgármesteri posztért.

 

A témával a későbbiekben még foglalkozunk.

 

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: Komarom.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!