A legerősebb parlamenti párt, a Smer-SD úgy módosítaná a jogszabályokat, hogy az államfőjelölteknek az elnöki kampányuk alatt kötelező lenne lemondaniuk az adótitokhoz való jogukról. A pénteki sajtótájékoztatón ezt a párt elnöke, Robert Fico kezdeményezte, s hozzátette, hogy az indítóokot a jelenlegi államfő, Andrej Kiska adóügyei szolgáltatták neki.

 

A szavazati jog gyakorlásának feltételeiről szóló törvénymódosítási javaslatot a Smer-SD szeptemberben terjeszti a parlament elé. Az a paragrafus, mely arról rendelkezik, hogy az államfőjelöltnek mit kell a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elé benyújtania, egy új rendelkezéssel bővülne. Eszerint az államfőjelöltnek le kellene adnia egy saját kezűleg aláírt nyilatkozatot arról, hogy a kampány ideje alatt lemond az adótitokhoz való jogáról.

 

„Ha ezt nem teszi meg, akkor nem indulhat az államfőválasztáson”

 

– tájékoztatott a javaslatáról Fico, majd hozzátette, hogy a választás napjától kezdődően az államfőjelölt ismét élhetne ezzel a joggal.

 hirdetes_810x300  

 

Fico most sem felejtette el megemlíteni, hogy szerinte Kiska eljárása amorális és diszkvalifikációs volt.

 

„Meg szeretnénk akadályozni, hogy a jövőben hasonló eset megismétlődjön. Lehetetlen, hogy az állam élén egy adócsaló álljon. Mi itt olyan információkat hozunk nyilvánosságra, melyek azt igazolják, hogy Kiska a kampányára költött költségek ötödét állami pénzekből akarta fedezni áfa-visszatérítésen keresztül”

 

– tette hozzá.

 

Elmondása szerint a Kiska-ügy az újságírói kettős mérce mintapéldája.

 

„Kérdem én, mit tettek volna velem, ha jogosulatlanul igényeltem volna áfa-visszatérítést, vagy ha 12 javított adóbevallást csináltam volna? Minden bizonnyal már nem is lennék az élők sorában”

 

– vélekedett Fico.

 

Fico javaslatról a Most-Híd elnökével, Bugár Bélával is beszélt, akinek államfőjelöltként nem jelent problémát a módosítás.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/Pavol Zachar

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!