A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentés európai parlamenti (EP-) voksolásán – döntött hétfőn a képviselőtestület jogi szolgálata a parlament egyik szóvivőjének tájékoztatása szerint.

 

Ahogy arról a Körképen korábban beszámoltunk, kedden arra az Orbán Viktorra figyel egész Európa, aki kapott szerény hét percet az Európai Parlament eléggé elfogult bürokratáitól, hogy megvédje a magyar álláspontot immáron nem csak migráció kérdésében, de a Sargentini-jelentés tartalmával szemben is.

 

Amennyiben a jelentés átmegy az Európai Parlamenten – vagyis pozitív fogadtatásra talál – az azt is jelentheti, hogy Magyarország ellen bevetik az európai alapszerződések „atomfegyverét”, az úgynevezett hetes cikkelyt. Ez – az eljárás egy bizonyos pontján – a tagállam európai szavazati jogának megvonásával járhat. Ez nem csak a migráció kérdésében billentené a mérleget a bevándorláspárti kormányok javára, de egyúttal megszabadulnának attól a kormányfőtől (Orbán Viktortól), akit az uniós büdzsé kapcsán a Politico.eu brüsszeli hírportál is kulcsszereplőként jelölt meg.

 

 hirdetes_810x300  

Hétfőn eldőlt, hogy a tartózkodó szavazatok nem számítanak majd voksnak a szerdai szavazáson. Az Európai Parlament jogi szolgálata szerint (akiket Antonio Tajani, EP-elnök bízott meg a jogi kérdés „tisztázásával”)

 

A szavazásra bocsátott szöveg jóváhagyásának vagy elutasításának megállapításához csak a mellette és ellene szóló szavazatokat kell figyelembe venni.

 

A sajtóban korábban olyan vélemények is felmerültek, amelyek szerint az sem világos, hogy egy szavazás lesz-e szerdán vagy külön fognak voksolni a jelentésről és külön annak konklúziójáról, a jogállamisági eljárás kezdeményezéséről. Ennek kapcsán a szóvivő leszögezte: egyetlen voksolásra fog sor kerülni.

 

A Sargetini-jelentés margójára: Nagy csata várható a szavazáson – magyarokért, lengyelekért és Európáért

 

Szakértők szerint a hétfői állásfoglalás nyomán nőtt az esélye a jelentés jóváhagyásának.

 

Sargentini eközben bejelentette: jövőre nem jelölti magát újra az Európai Parlament képviselőjének. „Elegem van az eredmény nélküli vitákból” – mondta.

 

Magyarország javára szóljon, hogy végig következetes érvekkel állt az EP elé, és nem tért ki a viták elől. Ráadásul – akárhogy is – fontos szövetségese az Európai Néppártnak, amelynek csúcsjelöltje (az Európai Bizottság elnökjelölt-aspiránsa) a frakció elnöke, Manfred Weber lenne, aki rá van szorulva a magyar képviselők szavazatára. Annál is inkább, mert a jelentés sikere elsősorban a baloldaliak és liberálisok malmára hajtaná a vizet.

 

Judith Sargentini nem indul újra az EP-választásokon

 

Weber azt várja, hogy Orbán meghajoljon

 

Manfred Weber szerint az Európai Néppárt (EPP) azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában az európai partnerei irányába. Az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese ezt a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában közölt interjúban mondta.

 

„Azt várjuk Orbán Viktortól, hogy lépést tesz ezen a héten az európai partnerei irányába és kompromisszumkészséget mutat. Ha ezt nem teszi meg, nagyon nehéz vitákra számítok az EPP-n belül”

 

– mondta a frakcióvezető a francia lapnak. Hozzátette:

 

„számunkra egyértelmű, hogy az Európai Unió értékei nem képezhetik alku tárgyát”.

 

Weber: Orbán pártja “semmilyen engedményt” nem fog kapni

 

A frakcióvezető elmondta: a Magyarországgal folytatott vitában az EPP célja az európai egység megőrzése, ezért kész hidakat építeni, de ennek feltétele az európai értékek. Manfred Weber szerint a VII. cikk szerinti előterjesztés „radikális döntés, ez az első alkalom, hogy a strasbourgi parlament ilyen kezdeményezést tett”.

 

„Nem tudom megmondani előre a frakcióm eredményét (…). Még nem tudom, Orbán Viktor mit fog mondani. Előbb hallgassuk meg!”

 

– hangsúlyozta a német politikus. Emlékeztetett arra, hogy a polgári szabadságjogok parlamenti bizottságának előkészítő munkája során már volt egy szavazás, amelyen a néppárti képviselők fele megszavazta a VII. cikk alkalmazását. „A magyarországi helyzet már éles bírálatokat vált ki az EPP-n belül” – hívta fel a figyelmet.

 

EP-választási kampány: Lehet-e német az Európai Bizottság következő elnöke?

 

A CDU-ban támogatják Manfred Weber álláspontját

 

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU berlini elnökségi ülése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: Manfred Weber egyértelművé tette, hogy „a jogállamiságot, a véleményszabadságot, a terítéken lévő kérdéseket tekintve nincs kedvezmény az Európai Néppárt (EPP) tagjainak”

 

„Ez azt jelenti, és ezt (Manfred Weber) be is jelentette, hogy ha a magyar fél részéről nem tapasztalhatóak megfelelő jelek, és a dolgok állása nem változik a maihoz képest, akkor támogatná egy ilyen (az EU-s alapszerződés hetes cikke szerinti) eljárás megindítását” – fejtette ki a CDU főtitkára. „Ez az álláspont támogatásra talált a CDU-ban” – tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer.

 

A CDU főtitkára elmondta, hogy egyhangúlag támogatják Manfred Webert, aki „hídépítő” politikus, „különösen a megosztó hatású vitákban”. A 751 tagú EP-ben 34 képviselő tartozik a CDU/CSU-hoz.

 

Macron szerint választani kell: Merkel vagy Orbán

 

Csáky: Több néppárti kolléga is igennel fog szavazni

 

A Körkép.sk Csáky Pál (MKP) néppárti EP-képviselőt kérdezte a jelentés elfogadásának esélyeiről, a szavazás várható eredményéről és annak szélesebb összefüggéseiről.

 

A jelentést az EP meg fogja szavazni, a vita süketek párbeszéde lesz. Az arány kérdéses: több néppárti kolléga is bejelentette, hogy igennel fog szavazni. Főleg az északiakról és a benelux államok képviselőiről van szó.

 

mondta Csáky Pál portálunknak.

 

Sargentini jelentés – Csáky Pál a Körképnek: Több néppárti kolléga is igennel fog szavazni

 

Arról, hogy a szlovák képviselőktől milyen hozzáállás várható, a következőképpen nyilatkozott az MKP-s politikus:

 

A szlovákiai képviselők megosztottak, a szocialisták többsége szíve szerint megszavazná a jelentést, de kérdéses, ad-e nekik Fico valamilyen útbaigazítást. Hétfő estéig ilyet nem tett. Az EPP-s kollégák is megosztottak, egyelőre úgy néz ki, hogy én, Nagy József és Anna Záborská fogunk nemmel szavazni.

 

Körkép.sk, MTI

Nyitókép: körkép.sk/collage

 

Kapcsolódó írások:

 

Sargentini-jelentés: Újabb brüsszeli vádirat Magyarországgal szemben. Mi várható?

 

Nagy József: Nem szavazom meg a Magyarországot elmarasztaló Sargentini-jelentést

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!