Sulík kijelentette, hogy ő és pártja a Smert tartja igazi ellenfelének, a többi párt csak versenytárs, és hogy le akarják váltani a Smert. Robert Fico erre úgy reagált, hogy Sulík „semmit sem fog elérni, ha kormányra kerül”.

 

Hasonló vitára már régen került a Smerhez közeli TA3 műsorán, ahol a kormánypártok képviselői rendszerint egymagukban ültek a stúdióban és legfeljebb a műsorvezető kérdéseire kellett válaszolniuk. Ezen a hétvégén azonban Richard Sulík (SaS), a legerősebb ellenzéki párt elnöke és Robert Fico smeres pártelnök, parlamenti képviselő ült a vitaasztalhoz. A két pártvezér most először szerepelt egy vitaműsorban.

 

„Az én ellenfelem ön. Mi magukat, a Smert akarjuk leváltani, nem Bugár Bélát, vagy másokat, mert mi jobban tudjuk igazgatni ezt az országot, mint önök”

 

jelentette ki Richard Sulík. Robert Fico válaszában ugyanazt mondta, mint felszólalásaiban mindig:

 hirdetes_810x300  

 

„Nyerjék meg végre a választásokat. Kívánom önöknek. Mi meg akarjuk nyerni a választásokat és újra része akarunk lenni a kormánykoalíciónak. A Smer sosem kapott meg semmit ingyen. A tisztességes politikánk vezetett oda, hogy négyszer megnyertük a választásokat”

 

A vita fő témái az ingyenes iskolai étkeztetés, a nyugdíjkorhatár befagyasztása és az ingyen vonatok voltak. Sulík többször felrótta a Smer elnökének, hogy míközben napi 1,20 euróval támogatja az iskolai étkeztetést, Peter Kažimír Smeres pénzügyminiszter az elmúlt hat évben egy sor új adót vezetett be, amivel – Sulík ábrája szerint – az éves adóterheket átlagosan 800 euróval emelte meg Fico kormánya.

 

Fico erre válaszul elmondta, hogy az ellenzék Sulík vezetésével el akarja törölni a Smer által bevezetett szociális intézkedéseket.

 

Fico az ingyenes ebéd mellett az ingyenes autóbusz-közlekedést is bevezetné

 

Liberális politika és smeres politika

 

Sulík szerint a Fico-kormányok egyre több és több adót vetettek ki, majd amikor csökkentek a preferenciáik, hirtelen néhány eurót odadobnak az embereknek. Fico azzal védekezett, hogy Sulíkék az Smer kormányainak összes intézkedését (ingyen vonatok, ingyen ebédek) eltörölné.

 

A liberálisok elnöke hangsúlyozta, hogy bár eltörölnék ezeket az intézkedéseket, de csökkentenék az emberekre nehezedő adóterheket, így több pénz maradna náluk, ami felett már ők rendelkeznek, nem pedig az állam, és szabadon dönthetik el, hogy mire költik. Hasonlóan értékelte a síkirándulások állami támogatását is, mert szerinte mi van azokkal a szülőkkel, akik nem küldenék el a gyermekeiket síelni, de máshova igen.

 

Kemény vita a zajlott az adóbevételek ügyében is. A Smer elnöke szerint épp Ivan Mikloš (SDKÚ) pénzügyminiszter ideje alatt omlott össze az adóhivatal rendszere, amiért nyilvánosan bocsánatot is kért. Kijelentette, hogy az emelkedett adóbevételek mögött épp az áll, hogy a Smer kormányzása idején rendbetették a rendszert és nőtt az adóbeszedés mértéke.

 

Fico elutasította az egyenadó bevezetését, amit Sulík azonban támogat, mondván, hogy az „igazságtalan” az alacsonyabb bevételűekre nézve.

 

Sulík és pártja több támadást is kapott a volt kormányfőtől, aki szájába adva a szavakat gyakran kijelentette, hogy eltörölné a minimálbér intézményét, hogy nem érdekli a nyugdíjasok sorsa. Sulík erre reagálva emlékeztette, hogy 2009-ben Mikuláš Dzsurindával kapcsolatban Fico egyszer azt nyilatkozta, hogy rendkívül szégyenletesnek tartja, hogy egy volt kormányfő visszaül a képviselői székbe (ma Fico ugyanebben a helyzetben van).

 

Ján Záborský: A Smernek sosem volt érdeke, hogy intelligens gyerekei legyenek az országnak

 

A nyugdíjakról

 

A nyugdíjkorhatár befagyasztásával kapcsolatban Richard Sulík a Költségvetési Felelősség Tanácsának legutóbbi tanulmányára hivatkozva elmondta, hogy azért nem támogatták a Smer javaslatát, mert azzal idővel csökkenni fognak a nyugdíjak (vagy jelentősen nőni fognak a munkásokra nehezedő adóterhek).

 

Robert Fico elmondta, hogy Sulík ijesztgeti a választókat azzal, hogy csökkenni fognak a nyugdíjak, és „ne arról beszéljünk, mi lesz harminc év múlva, mert nem tudjuk”. A dolog érdekessége, hogy két mondattal ez előtt a Smer elnöke még arról beszélt, hogy mai harmincasokra mikor mehetnek majd nyugdíjba a törvénynek hála.

 

Bírálják az agytrösztök a kormányt, mert túl keveset beszél a nyugdíjkorhatár-plafon költségeiről

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!