Az SNS úgy véli, az ügy lezárult, a Smer rendkívül óvatosan nyilatkozik, a Most-Híd alig kommentálta. Andrej Danko házelnök és szlovák nemzeti pártelnök doktori titulusa körüli botrány számos érdekes kérdést vetett fel.

 

Az ügyet először a Denník N vetette fel, a szlovák lapnak nem sikerüt megtalálnia Andrej Danko doktori munkáját, amely nélkül ugyebár jogtalanul használná neve előtt a JUDr. titulust. Később előkerült, de nem azon az egyetemen, amit Danko életrajzában feltüntetett, hanem a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen.

 

Már így elindult a mémgyár, és az internetes közösség a kapitányi rangra emeléshez hasonló módon figurázta ki az SNS elnökét.

 

 hirdetes_810x300  

Csakhogy szerdán az is kiderült, hogy a Denník N múlt héten kérdezett rá Dankonál a titulusát illető kérdésre, majd röviddel ezután Danko titkosíttatta rigorózus munkáját a besztercebányai egyetemnél. Így sem a sajtó, sem a nyilvánosság nem tekinthet bele.

 

Danko ugyanakkor egyáltalán nem válaszol a feltett kérdéskre, még csak arra sem ad magyarázatot, hogy miért titkosíttatta. A házelnök, mint később közleményében tudatta, „csak” korlátoztaazon személyek körét, akik betekinthetnek a munkába.

 

Peter Pellegrini ma a kormányülést követő sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, hogy szerinte kizárólag Dankon múlik, hogy nyilvánossá teszi vagy sem a doktori munkáját. Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter „megérti, ha Danko titkosíttatta” a rigorózus munkáját, hiszen erre joga van, és senkit sem lehet kényszeríteni, hogy ne éljen ezzel a jogával.

 

Lubyovának ráadásul saját elképzelése is van Danko titkolódzásának okáról:

 

„Nyilván mindenki félne attól, hogy a benne leírtakat kiradgadnák a kontextusból, visszaélnének vele, hamis információkat terjesztenének miatta, és ezután már senkinek sem lenne ereje bebizonyítani, mi igaz és mi nem igaz”

 

a sajtó felvetette a plágium gyanúját is, persze csak teoretikusan. Lubyová szerint azonban ezt nehéz lenne kideríteni, mert Danko munkáját nem lehet a mai feltételek szerint értékelni, hiszen 2000-ben írta. Akkor pedig még nem működött a diplomamunkák rendszere, amelyen keresztül számítógépek vetik össze a munkákat és szűrik ki az ismétléseket, vagyis a plágiumokat. Mikor Danko megszerezte a JUDr. ez a rendszer még nem létezett Szlovákiában.

 

Jelen helyzetben nem lehet tudni, hogy Danko pontosan mikor védte meg rigorózus munkáját, mikor szerezte meg a titulusát, és azt sem, hogy vajon milyen témát takarhat a cím, amelyet választott: „A közigazgatás és jellemvonásai”.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy indokolt esetben valóban szokás titkosítani a diplomamunkákat. Például ha azok érzékeny cégadatokat tartalmaznak (könyvelés, számlamozgás). Az azonban nem sűrűn fordul elő, hogy valaki tizennyolc év után akarja titkosíttatni a munkát, hiszen ha érzékeny adatokat tartalmazott, azok hosszú évekig voltak hozzáférhetőek – vagyis már mindegy.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!