A KDH elnöke szerint a Most-Híd prioritásai közé csupán az ország déli része tartozik, mivel a párt legtöbb választója onnan származik.

 

Alojz Hlina, a KDH elnöke felszólította Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert (Most-Híd) arra, hogy ne hagyja figyelmen kívül azt az északi autópálya-szakaszt, amelynek Pozsonyt és Kassát kellene összekötnie.

 

Ahogy azt Hlina pénteki kassai sajtótájékoztatóján Pavol Zajac alelnökkel együtt elmondta, Érsek politikai és gazdasági okokból csupán a déli szakaszt részesíti előnyben.

 

 hirdetes_810x300  

„Az autópályák a politika túszaivá váltak. Csupán három szakasz létezik: az északi, a déli és a magyar. Ami az északi szakaszt illeti, már nem sok hiányzik a befejezéséhez. A gond csak az, hogy a Most-Híd fittyet hány az egészre“

 

– mondta Hlina.

 

„Úgy gondoljuk, hogy a párt prioritásai közé a déli szakasz tartozik, mert ott vannak a választóik. Az északi szakasz minél előbbi befejezése egész Szlovákia számára fontos, míg a magyar szakasz csak a magyaroknak“

 

– tette hozzá Hlina.

 

Kritika kritika hátán

 

A KDH képviselői úgy vélekednek, hogy a Pozsony–Kassa  autópálya 2026-ra tervezett befejezésére sokkal később fog sor kerülmi. Véleményük szerint sokkal intenzívebbé kellene tenni a munkálatokat.

 

A KDH-sok arra is felhívták a figyelmet, hogy a D1-es autópálya építésével összefüggésben problémák vannak a Felsővisnyó (Višňové) és Čebrať alagutak, a Gombás–Ivachnófalu szakasz (Hubová–Ivachnová), valamint az Eperjes-nyugat, Eperjes-dél elkerülőutak építésével is.

 

„Elméletileg 2028-ra megépülhetne az autópálya. A magyarok azt ígérik, hogy 2022-re befejezik. Valakinek azonban nagyon fontos, hogy az útvonal Budapesten keresztül vezessen. Itt nemcsak technikai megoldásokról van szó, hanem a politikai érdekek is közrejátsznak. Úgy tűnik, mintha a Most-Híd azon versenyezne Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, hogy kinek sikerül előbb megépíteni a déli szakaszt: Orbánéknak vagy Érsekéknek“

 

– mondta Hlina.

 

A minisztérium védekezik

 

A Közlekedésügyi Minisztérium szerint Hlina kijelentésének nincs igazságalapja, mivel színtiszta politikai állításokról van szó.

 

„A parlamenten kívüli KDH badarságokat állít annak érdekében, hogy felhívja magára a figyelmet. A jelenlegi közlekedésügyi miniszter újra elindította a Čebrať alagút kiépítését (Gombás–Ivachnófalu D1-es szakasz), megoldotta a hiányzó környezetvédelmi engedélyek okozta problémákat, és megkezdte az Eperjes-nyugat, Eperjes-dél, valamint a Budamér–Magyarbőd (Budimír–Bidovce) szakaszok kiépítését is. Mindemellett nagyon intenzíven szorgalmazza a felsővisnyói alagút zsolnai szakaszának befejezését”

 

– nyilatkozta a TASR-nek Karolína Ducká, a tárca szóvivője.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!