Eredményesnek tartja a helyhatósági választásokat az MKP saját megszerzett pozícióit tekintve. Menyhárt József pártelnök a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a Most-Híddal kötött helyi koalíciók rossz tapasztalatai alapján nincs jó érzése a esetleges együttműködésről a két párt között a parlamenti választások előtt.

 

Menyhárt szerint a Most-Híd arrogáns viselkedést mutatott a koalíciós tárgyalásokon helyi szinteken, beleértve Bugár Bélát is. „Az, aki koalícióra lép a Smerrel, azzal nekünk túl sok dolgunk nincs“ – fogalmazott a pártelnök. Szavaiból kitűnt, hogy a párt inkább a jobboldali ellenzékkel való együttműködésben látja az alternatívát.

 

Fényes győzelmek és nagy csalódások

 

 hirdetes_300x300  

Összességében elmondható, hogy 115 településen szerzett polgármesteri posztot az MKP, ami nyolccal több, mint négy éve volt. Az MKP ugyanakkor ezt kevesebb induló jelölttel érte el. Képviselők számában 140-el sikerült növelniük a legutóbbi eredményt.

 

Menyhárt József fényes győzelemként említette Dunaszerdahelyt, Somorját és Bőst, valamint több nagyközség (Naszvad, Pered), illetve más falvakban (például Palást, Kaposkelecsény, Királyrév, Vezekény, Ajnácskő), ahol a generációváltást végzett MKP fiataljainak sikerült polgármesteri posztot szerezniük. Eredményként hangzott el az is, hogy sikerült visszafordítani a függetlenedési folyamatot és a jelölteket rávenni, hogy pártszínekben induljanak.

 

Sajnálja ugyanakkor Ógyalla esetét, ahol polgármestert vesztettek, Ipolyságon pedig az összefogásnak köszönhetően sem sikerült nyerniük. A Komáromban szerzett három képviselői mandátum és Knirs Imre polgármester-jelölt második helyezése szerinte elfogadható eredmény. A rimaszombati eredményt visszalépésnek értékelte.

 

5 város és nyolc nagyközség van az MKP kezében

 

Összességében elmondható, hogy 8 háromezer lakost számláló nagyobb település élén lesz MKP-s polgármester az elkövetkező négy esztendőben.

 

Kőrösi Ildikó önkormányzati alelnök, kampányfőnök, aki Pereden győzött polgármesterként elmondta, hogy a legfontosabb a hiteles jelöltek kiválasztása volt, akik központi kampánytámogatást kaptak. A Körkép.sk kérdésére elismerte, hogy gondot jelent a magyar régióban tapasztalható, az országos részvételi arányokhoz képest lényegesen alacsonyabb választási kedv.

 

Az MKP peremprogram kidolgozását tartja fontosnak a nyelvterületek határán levő településeken, az elöregedés és a passzivitás megállítására.

 

 

A sajtótájékoztató teljes felvétele:

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: MKP fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!